Desatoro neplytvania

Potravinový odpad sa stal súčasťou nášho každodenného života. Jediný, kto to môže zmeniť, sme my. Napríklad tak, že zaradíme tieto tipy do našej dennej rutiny. 

STIAHNI SI DESATORO NEPLYTVANIA

Na chladničku alebo rovno do mobilu

Udržujte si zdravú chladničku

Chladnička je chrámom našich kuchýň. Mali by sme ju udržiavať čistú, aby neprichádzalo ku kontaminácii potravín a zbytočne ju neprepĺňať, aby sme v nej mali prehľad. Teplota v nej by mala byť od 1 do 5°C. Odporúčame su ju odmerať. EXTRA TIP – Teplota v chladničke často stúpa, keď je upchaná filtrácia, ktorú určite zvládnete svojpomocne vyčistiť.

Meňte umiestnenie jedla

Či už sa bavíme o chladničke alebo špajze, pri novom nákupe presuňte staršie potraviny dopredu a nové dozadu (princíp FIFO alebo First In First Out). Vyčleňte si box, do ktorého budete dávať tie potraviny, ktoré musia byť zjedené najskôr a umiestnite ho tak, aby bol na očiach.

Skladujte ho správne

Každý potrebuje mať miesto, kde sa cíti bezpečne. Inak to nie je ani s jedlom. Otvorené trvanlivé potraviny presýpame do uzatvárateľných obalov, aby ich nenapadli škodcovia. Paradajky, cibuľa ani zemiaky nepatria do chladničky a mnoho ďalších tipov sa dozviete v našich online materiáloch alebo v blogu.

Varte bez odpadu

Nevarte ako pre regiment, ale len toľko, koľko viete, že zvládnete zjesť. Pri varení sa inšpirujte Zero Waste kuchármi a kuchárkami. Mäkké ovocie, zoxidovaná alebo gumená zelenina nie sú síce vábivé svojím výzorom a konzistenciou, ale môžu byť spotrebované do smoothies, pomazánok alebo polievok. Oschnutý chlebík sa dá zatoastovať, alebo využiť do polievky! Stačí trochu pogúgliť alebo prebrowsovať našu stránku a zaručene natrafíte na skvelé recepty, pri tvorbe ktorých sa fantázii medze nekládli!

Podeľte sa o jedlo

Sharing is caring! S rodinou, susedmi, priateľmi alebo aj cudzincami prostredníctvom Facebookovej skupiny Delené.

Uchovajte potraviny čo najdlhšie

Nezjete celý bochník chleba alebo celý hrniec polievky? Zamrazte ich a keď na vás prídu lenivé dni, stačí len otvoriť mrazák, ohriať ich a o večeru je postarané. Takmer každé ovocie sa dá usušiť buď v rúre alebo sušičke. Fermentovať sa dá tiež takmer úplne všetko! Ďalším spôsobom, ako zakonzervovať jedlo tak, aby čo najdlhšie vydržalo, je zavariť ho. Zavariť sa dajú nielen uhorky, ale aj jablká, lečo či segedín!

Merajte si svoj potravinový odpad alebo ste to, čo nezjete

Štatistiky jasne hovoria o tom, že mnoho ľudí si plytvanie jedlom vôbec neuvedomuje, pritom samotné „precitnutie“ dokáže značne znížiť mieru plytvania. Hmotnosť vyhodeného jedla si zapisujte do kalendára a na konci mesiaca si zrátajte celkové množstvo. Spoiler alert: pravdepodobne vás čaká nemilé prekvapko.

BONUS - Kompostujte

Nejakému tomu odpadu sa predsa len vyhnúť nedá, bio odpad však môžete využiť vo svojej záhradke alebo ním pohnojiť izbové rastlinky. Ako na to sa dozviete v našom blogu, alebo na stránke OZ Priatelia Zrme alebo Zero Waste Slovakia.

A nezabudnite, že vyhadzovanie jedla je vyhadzovanie vašich peňazí – priemerná domácnosť takto ročne vyhodí až 500 Eur! Viac o tom, ako doma menej plytvať, nájdete v našom receptáripríručke alebo na našom blogu.