Vianočný newsletter │ Deň 6: Čo so zvyškami, časť druhá

Nie je mi to jedno. Je mi to jedlo.

Free Food mantra

Robíte si doma vianočné ovocné misy a máte ich hlavne na parádu? Vôbec by nás neprekvapilo, ak by ste sa počas vianočných sviatkov nakúpeného ovocia ani len nedotkli. Nenechajte ho zhniť! Vedel/a si, že misa zmiešaného ovocia je asi najhorší spôsob ako ovocie uchovávať, pretože obsahuje single banány či jablká, ktoré obsahujú veľa etylénu, vďaka čomu ovocie rýchlejšie dozrieva – a teda aj hnije. Čo robiť s prezretým ovocím, ako ho využiť na maximum a dať si žalúdok trochu do normálu? Pomôžu vám naše obľúbené recepty s ovocím 🙂 Dva z nich nájdete aj v našom Zero Waste receptári, kde nájdete ďalšie skvelé a jednoduché recepty či tipy ako jednotlivé druhy potravín skladovať a ako dlho vám vydržia.

Ovocný šalát

  • Zvyškové ovocie (banán, pomaranč, mandarínky, ananás, kiwi, hrozno, jablká)
  • 1 mandarínkový alebo ananásový kompót aj so šťavou
  • Hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 2 lyžice hrozienok namočených vo vode
  • 2 lyžice medu
  • 1 veľký biely jogurt
  • 1 vanilkový cukor
  • Pár kvapiek rumovej esencie alebo 2 polievkové lyžice rumu.

Ovocie nakrájame a odložíme v miske bokom. V druhej miske spolu dobre premiešame jogurt, kompótovú šťavu, cukor, med a rum resp. rumovú esenciu. Pridáme nakrájané ovocie, orechy a hrozienka a ľahko premiešame. Necháme postáť minimálne hodinu, kým ovocie pusí šťavu a šalátom prejdú chute.

Banánový chlieb

  • 3 ks alebo 400g banány
  • 250 g polohrubá múka
  • 50 g olej
  • 100 g cukor
  • 18 g prášok na pečenie
  • 180 g (rastlinné) mlieko
  • štipka škorice
  • štipka soli

Banány umyjeme, odrežeme konce a nakrájame aj so
šupkou. Nakrájaný banán aj so šupkou rozmixujeme spolu
s mliekom, olejom a cukrom na jemnú kašu. V miske
zmiešame polohrubú múku, škoricu a soľ, pridáme
rozmixované ingrediencie a vymiešame na hladké cesto.
Cesto vlejeme do bochníkovej formy, ktorú si vyložíme
papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne jednu
hodinu. Banánový chlieb krájame až po vychladnutí.

Nakladané jablká

  • 500 g jablká
  • (akékoľvek)
  • 250 ml ocot
  • 250 g cukor
  • 500 ml voda
  • 5 ks badián
  • 5 ks klinčeky
  • stonka čerstvého
  • rozmarínu
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • štipka soli

Všetky ingrediencie okrem jabĺk zmiešame a privedieme k
varu. Nálev necháme vychladnúť a precedíme. Jablká aj so
šupkou nakrájame na tenšie plátky, naukladáme do
zaváraninovej fľašky a zalejeme vychladnutým nálevom.
Fľašky uzavrieme a odložíme do chladničky, kde nám vydržia
až jeden mesiac.
Nakladané jablká sú výborné ako doplnok ku syrovým jedlám,
do šalátu alebo namiesto kompótu k hlavným jedlám

Pečený čaj

  • 3kg ovocia
  • 1 citrón nakrájať, z dvoch vytlačiť šťavu,
  • 1kg cukru,
  • 1 celá škorica,
  • Pár klinčekov, badián, vanilka

Všetko ovocie pokrájať na menšie kocky, pridať ingrediencie, dať piecť v hlbokom plechu cca na 1hod pri 180 stupňoch. Cca každých 15 min. premiešať. Horúce naplniť do pohárov, prevrátiť viečkom nadol, prikryť a nechať prikryté vychladnúť, poprípade dať na 10 min zasterilizovať.