O nás

chladnička ekotop film

V roku 2014 sme na festivale Ekotopfilm prvýkrát predstavili verejné chladničky. Ktokoľvek do nich mohol dávať jedlo aj si ho odtiaľ brať.

Keďže sa stretli s pozitívnym ohlasom, po festivale sme chceli projekt rozbehnúť znova, v dôsledku legislatívy a rozhodnutia úradov ho však nebolo možné trvalo realizovať.

založenie free food

V lete 2015 bolo založené OZ Free Food s cieľom zmierniť problém plytvania potravinami.

Organizovali sme rôzne podujatia, na ktorých sme varili z jedla, ktoré by sa inak bolo vyhodilo. Usporiadali sme zbierku potravín pre nocľaháreň sv. Vincenta de Paul či spoločné varenie. Organizovali sme tiež premietania dokumentov o tom, ako menej plytvať potravinami.

petícia za zmenu časti zákona o potravinách

Zorganizovali sme petíciu za zmenu časti zákona o potravinách, ktorá bránila zmierneniu problému plytvania potravinami.

Aj vďaka nej schválil parlament novelu zákona o potravinách, ktorá umožňuje použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely.

varenie zo zachránených potravín pre verejnosť

Organizovali sme tiež varenia zo zachránených potravín spojené s premietaniami filmov na tému plytvania potravinami. Stretli sme sa s viacerými právnikmi ohľadom potravinového práva v Bratislave, varili sme aj pre bezdomovcov v Nocľahárni dePaul vrámci podujatia Doma Dobre organizovaného Pohoda Festivalom.

DSC_2670

Do platnosti vstúpila do platnosti spomínaná novela zákona o potravinách. Zúčastnili sme sa Dobrého trhu,  prednášky ZeroWaste o tom, ako žiť bez odpadu a festivalu Cestou Necestou. V novembri 2017 sa nám podarilo otvoriť prvú komunitnú chladničku v Bratislave – Novej Cvernovke.

chladnicka1

Komunitná chladnička je alternatívou verejnej chladničky, nestojí však na ulici, ale je súčasťou priestoru, ktorý zdieľa určitá skupina ľudí. V tomto prípade sú to ľudia, ktorí bývajú alebo pracujú v priestoroch novej Cvernovky na Račianskej ulici. Ktokoľvek z tejto komunity môže do chladničky jedlo dávať, alebo si ho vziať. Cieľom projektu je dať druhú šancu jedlu, ktoré by sa inak stalo odpadom a obmedziť tak jeho plytvanie.

Rok 2018 sme začali akciou Dobrý skutok v IKEA. V marci ste nás mohli stretnúť na akcii Showcrates, kde sme sa postarali o catering a v apríli zase na Dobrom trhu na Jakubáku.

Máj bol nabitý – boli sme na Slovak Food Festivale, diskusii  Vieš čo ješ? & Jedlo alebo odpad? a Zero Waste konferencii na Ekonomickej univerizte v Bratislave.

59697289_427727331136932_2625655791721381888_n

V júni sme sa zúčastnili Stredoeurópskej konferencie o potravinovom odpade vo Varšave, ktorú organizovalo Tesco, v októbri sme sa zúčastnili podobného podujatia v bratislavskej Novej Cvernovke.

Rok sme zakončili akciou Doma Dobre, na ktorej sme už tretíkrát pripravili pre účastníkov dobroty zo zachránených potravín.

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK

Partneri