O NÁS

Náš príbeh

~

2014
2014

Predstavenie verejných chladničiek

chladnička ekotop film

V roku 2014 sme na festivale Ekotopfilm prvýkrát predstavili verejné chladničky. Ktokoľvek do nich mohol dávať jedlo aj si ho odtiaľ brať.

Keďže sa stretli s pozitívnym ohlasom, po festivale sme chceli projekt rozbehnúť znova, v dôsledku legislatívy a rozhodnutia úradov ho však nebolo možné trvalo realizovať.

2015
2015

Založenie o.z. Free Food

založenie free food

V lete 2015 bolo založené OZ Free Food s cieľom zmierniť problém plytvania potravinami.

Organizovali sme rôzne podujatia, na ktorých sme varili z jedla, ktoré by sa inak bolo vyhodilo. Usporiadali sme zbierku potravín pre nocľaháreň sv. Vincenta de Paul či spoločné varenie. Organizovali sme tiež premietania dokumentov o tom, ako menej plytvať potravinami.

2016
2016

Darovanie potravín po DMT

petícia za zmenu časti zákona o potravinách

Zorganizovali sme petíciu za zmenu časti zákona o potravinách, ktorá bránila zmierneniu problému plytvania potravinami. Aj vďaka nej schválil parlament novelu zákona o potravinách, ktorá umožňuje použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely. Organizovali sme tiež varenia zo zachránených potravín spojené s premietaniami filmov na tému plytvania potravinami. Stretli sme sa s viacerými právnikmi ohľadom potravinového práva v Bratislave, varili sme aj pre bezdomovcov v Nocľahárni dePaul vrámci podujatia Doma Dobre organizovaného Pohoda Festivalom.

2017
2017

Prvá komunitná chladnička v Bratislave

Prvá komunitná chladnička v Bratislave

Do platnosti vstúpila spomínaná novela zákona o potravinách. Zúčastnili sme sa Dobrého trhu, prednášky ZeroWaste o tom, ako žiť bez odpadu a festivalu Cestou Necestou. V novembri 2017 sa nám podarilo otvoriť prvú komunitnú chladničku v Bratislave – Novej Cvernovke.

Komunitná chladnička je alternatívou verejnej chladničky, nestojí však na ulici, ale je súčasťou priestoru, ktorý zdieľa určitá skupina ľudí. V tomto prípade sú to ľudia, ktorí bývajú alebo pracujú v priestoroch novej Cvernovky na Račianskej ulici. Ktokoľvek z tejto komunity môže do chladničky jedlo dávať, alebo si ho vziať. Cieľom projektu je dať druhú šancu jedlu, ktoré by sa inak stalo odpadom a obmedziť tak jeho plytvanie.

2018
2018

Showcrates, Dobrý trh, Doma Dobre a konferencie

Showcrates, Dobrý trh, Doma Dobre a konferencie

Rok 2018 sme začali akciou Dobrý skutok v IKEA. V marci ste nás mohli stretnúť na akcii Showcrates, kde sme sa postarali o catering a v apríli zase na Dobrom trhu na Jakubáku. Máj bol nabitý – boli sme na Slovak Food Festivale, diskusii Vieš čo ješ? & Jedlo alebo odpad? a Zero Waste konferencii na Ekonomickej univerizte v Bratislave. V júni sme sa zúčastnili Stredoeurópskej konferencie o potravinovom odpade vo Varšave, ktorú organizovalo Tesco, v októbri sme sa zúčastnili podobného podujatia v bratislavskej Novej Cvernovke. Rok sme zakončili akciou Doma Dobre, na ktorej sme už tretíkrát pripravili pre účastníkov dobroty zo zachránených potravín.

2019
2019

Prednášky, nová brožúrka, Vianočná večera v DePaul a video

Prednášky, nová brožúrka, Vianočná večera v DePaul a video

V roku 2019 sme sa zúčastnili 3 diskusií, poskytli sme 11 rozhovorov a vyjadrení do článkov, 8 prednášok a 1 hackathon, pripravili sme cateringy zo zachráneného jedla pre viac než 1 000 ľudí. Každý týždeň sme zo zachráneného jedla pomohli nakŕmiť 500 ľudí v núdzi. Presadili sme jeden zákon a ďalší sme úspešne pripomienkovali. Natočili sme video v nocľahárni DePaul, ktoré upozorňuje na problém plytvania potravinami a v rámci ktorého sme usporiadali vianočnú večeru pre klientov nocľahárne a znevýhodnených.

2020
2020

Zero Waste projekty, nová stránka, sociálne počiny a výskum

Zero Waste projekty, nová stránka, sociálne počiny a výskum

Napriek pandemickej situácii sa nám v rámci projektu ,,Potravinový odpad sa nás týka“ podarilo usporiadať dve jedinečné podujatia – nedeľné Zero Waste brunche, v ktorých určite plánujeme pokračovať. Vytvorili sme animované video o avokáde, ktoré videli desaťtisíce ľudí. Podarilo sa nám získať grant na nový projekt zameraný na znižovanie odpadu na školách Zero Waste kantína. 🙂 Pripravili sme pre vás prvý Zero Waste receptár s množstvom rád a s receptami od Zero Waste šéfkuchára. V decembri sme v spolupráci s Hellmann´s pomohli v rámci ich vianočnej výzvy rozdať majonézový šalát viac než 1000 ľuďom v núdzi. A v neposlednom rade sme sa stali hrdými partnermi EÚ projektu FoodRUs grantového programu Horizont 2020 pod vedením Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

 

 

2021
2021

Národná stratégia proti plytvaniu potravinami

Slovensko prijalo záväznú Národnú stratégiu proti plytvaniu potravinami, ktorej súčasťou je aj manuál darovania potravín pre producentov a obchodné reťazce, ktorý uľahčuje darovanie potravín a umožňuje darovanie nebaleného ovocia, zeleniny a pečiva. Stratégia obsahuje aj legislatívne návrhy, ktoré majú prispieť k ďalšiemu znižovaniu potravinového odpadu.

2025
2025

Sieť potravinových bánk, ktoré poskytujú jedlo ľuďom v núdzi

S podporou štátu sme pomohli vybudovať sieť regionálnych potravinových bánk, ktoré distribuujú potravinové prebytky miestnym charitám. Posilnili sme spoluprácu s našimi partnermi a nadviazali sme nové spolupráce v každej fáze potravinového reťazca.

2030
2030

Splnený cieľ udržateľného rozvoja

Našimi aktivitami sme výrazne prispeli k tomu, že Slovensko splnilo cieľ stanovený OSN (SDG 12.3) a zredukovalo svoj potravinový odpad o polovicu na úrovni maloobchodu a domácností a výrazne znížilo svoje potravinové straty.

Náš tím

 

 

                                                                                                                                                                      

Štatutárka

Šéfka. Aj tak by sa dala opísať naša Saša. Vybavuje, prednáša, diskutuje, a to všetko stíha aj so svojou malou Zojou. Vo Free Foode je jednoznačne tá, ktorá má prehľad o každej aktivite. Proste šéfka. Inak je úplne zanietená do udržateľnosti a vo svete „fúdvejstu“ je veľkým bojovníkom.

Programová koordinátorka

Zuza vyštudovala verejnú správu v Holandsku, kde vo voľnom čase plela burinu a stavala plot na biofarme, pomáhala v off-the-grid komunite a varila v Resto van Harte s utečencami. Viac než rok pravidelne nosievala jedlo ľuďom bez domova, teraz sa venuje najmä koordinácii projektov, správe webovej stránky a písaniu blogu. Zároveň sa stará o naše dobré meno a vám dáva pravidelne vedieť, na čom práve makáme. 

Koordinátor pre sociálne záležitosti

Michal búra stereotypy, ktoré by ste mohli mať o ,,typickom ajťákovi“, ktorý sa stravuje výhradne v noci a výhradne pizzou a kolou a najradšej sa zašíva sám doma vo svojom cyber svete. Náš Mišo, to je úplne iný prípad! Okrem toho, že má skvelú životosprávu aj vďaka futbalu a turistike, je to srdcom i dušou filantrop, čo dokazuje svojim aktívnym pôsobením až v dvoch občianskych združeniach! Prvé OZ je Klub detskej nádeje, ktorého je hlavným koordinátorom, v rámci čoho pravidelne navštevuje detskú onkológiu, spoluorganizuje detské tábory a iné výlety. Vo Free Foode zase koordinuje ,,výlety“ do obchodov, z ktorých pomáhame zachraňovať pečivo a rozvážať ho ľuďom v núdzi.         

Zero Waste kuchár

Vojtech Végh je Slovák, ktorý založil prvú Zero Waste reštauráciu v Kambodži pod názvom Surplus restaurant. Nedávno sa však vrátil na Slovensko a vo svojich aktivitách pokračuje najmä prostredníctvom jeho projektu Surplus Food Studio, ktorého hlavným poslaním je propagovať varenie z rastlinnej stravy a bezo zvyšku primárne v reštauráciách, pre ktoré robí aj zero waste audit. Vojtech je svetobežník, čo sa prejavuje aj na jeho bohatých skúsenostiach. My dúfame, že si svoje túlavé topánky odložil do útrob skrine a nechystá sa ich v najbližšej dobe vyloviť, jeho revolučné myslenie, šikovné ruky a pracovné nasadenie sú nám totiž nesmierne sympatické. Sme radi, že sa môžeme chváliť tým, že Vojtech patrí aj do nášho tímu a dúfame, že ho od nás tak skoro neodvarí na opačný kút zemegule!

Aktivista

Šimon je náš druhý najmladší dobrovoľník, ktorý bol aktívnym občanom snáď ešte skôr, než obdržal občiansky preukaz! Už ako 15-ročný pochopil, že plytvanie potravinami je absurdné a k Free Food-u sa pridal po zorganizovaní vlastnej akcie zameranej na záchranu potravín z obchodu. Odvtedy si pričuchol k niekoľkým našim aktivitám ako fundraising, hľadanie odberateľov potravinových prebytkov, či osveta. Okrem toho, že poctivo študuje na strednej škole, kde predsedá Študentskej rade, má svoj startup, angažuje sa v boji proti korupcii a najnovšie sa stal mládežníckym delegátom OSN pre Slovensko. Niet pochýb, že Šimon je svojou intelektuálnou aj duševnou výbavou predurčený meniť svet k lepšiemu! Zatiaľ sme odhalili jednu jeho slabosť, a tou sú ,,čízkejky“

Technická podpora

Keď nás frustruje WordPress alebo štylistka, prichádza Kika! Kika je jednou z našich ,,najstarších” aktívnych členov a členiek. O Free Food-e sa dozvedela, keď písala pre portál Fičí článok o plytvaní potravinami a projekte verejných chladničiek. Táto téma sa jej dotkla až tak, že to spolu ťaháme už od roku 2017. Aj keď najlepšie jej ide písanie, vo Free Food-e robila už všeličo možné, vrátane fotenia, tvorby grafických materiálov, infografík, prezentácií, videí, spravovania stránky, proste z každého rožku trošku. Kika má jednoducho rada rožky a rozhodne nimi neplytvá!

Online marketing

Soňa je anjel. Nespadla však z neba, ale z platformy
Digitálni anjeli, kde sme jej boli „pridelení“. Ona sa ale nebránila, čomu
sme veľmi radi. Pre Soňu je marketing nielen profesia, ale aj poslanie.
Rozhodla sa prostredníctvom neho šíriť dobro a pomáhať v neziskovom sektore, pretože vie, aké to majú neziskovky s online marketingom ťažké. Soni, my vďaka tebe už nie!

 

Future Tuesdays, máj 2019
Štatutárka
Programová koordinátorka
Programová koordinátorka

Šéfka. Aj tak by sa dala opísať naša Saša. Vybavuje, prednáša, diskutuje, a to všetko stíha aj so svojou malou Zojou. Vo Free Foode je jednoznačne tá, ktorá má prehľad o každej aktivite. Proste šéfka. Inak je úplne zanietená do udržateľnosti a vo svete „fúdvejstu“ je veľkým bojovníkom.

Zuza vyštudovala verejnú správu v Holandsku, kde vo voľnom čase plela burinu a stavala plot na biofarme, pomáhala v off-the-grid komunite a varila v Resto van Harte s utečencami. Viac než rok pravidelne nosievala jedlo ľuďom bez domova, teraz sa venuje najmä koordinácii projektov, správe webovej stránky a písaniu blogu. Zároveň sa stará o naše dobré meno a vám dáva pravidelne vedieť, na čom práve makáme. 

Koordinátor pre sociálne záležitosti
Koordinátor pre sociálne záležitosti
Šéfkuchár
Zero Waste kuchár

Michal búra stereotypy, ktoré by ste mohli mať o ,,typickom ajťákovi“, ktorý sa stravuje výhradne v noci a výhradne pizzou a kolou a najradšej sa zašíva sám doma vo svojom cyber svete. Náš Mišo, to je úplne iný prípad! Okrem toho, že má skvelú životosprávu aj vďaka futbalu a turistike, je to srdcom i dušou filantrop, čo dokazuje svojim aktívnym pôsobením až v dvoch občianskych združeniach! Prvé OZ je Klub detskej nádeje, ktorého je hlavným koordinátorom, v rámci čoho pravidelne navštevuje detskú onkológiu, spoluorganizuje detské tábory a iné výlety. Vo Free Foode zase koordinuje ,,výlety“ do obchodov, z ktorých pomáhame zachraňovať pečivo a rozvážať ho ľuďom v núdzi.         

Vojtech Végh je Slovák, ktorý založil prvú Zero Waste reštauráciu v Kambodži pod názvom Surplus restaurant. Nedávno sa však vrátil na Slovensko a vo svojich aktivitách pokračuje najmä prostredníctvom jeho projektu Surplus Food Studio, ktorého hlavným poslaním je propagovať varenie z rastlinnej stravy a bezo zvyšku primárne v reštauráciách, pre ktoré robí aj zero waste audit. Vojtech je svetobežník, čo sa prejavuje aj na jeho bohatých skúsenostiach. My dúfame, že si svoje túlavé topánky odložil do útrob skrine a nechystá sa ich v najbližšej dobe vyloviť, jeho revolučné myslenie, šikovné ruky a pracovné nasadenie sú nám totiž nesmierne sympatické. Sme radi, že sa môžeme chváliť tým, že Vojtech patrí aj do nášho tímu a dúfame, že ho od nás tak skoro neodvarí na opačný kút zemegule!

Dobrovoľník
Aktivista
Dobrovoľníčka
Technická podpora

Šimon je náš druhý najmladší dobrovoľník, ktorý bol aktívnym občanom snáď ešte skôr, než obdržal občiansky preukaz! Už ako 15-ročný pochopil, že plytvanie potravinami je absurdné a k Free Food-u sa pridal po zorganizovaní vlastnej akcie zameranej na záchranu potravín z obchodu. Odvtedy si pričuchol k niekoľkým našim aktivitám ako fundraising, hľadanie odberateľov potravinových prebytkov, či osveta. Okrem toho, že poctivo študuje na strednej škole, kde predsedá Študentskej rade, má svoj startup, angažuje sa v boji proti korupcii a najnovšie sa stal mládežníckym delegátom OSN pre Slovensko. Niet pochýb, že Šimon je svojou intelektuálnou aj duševnou výbavou predurčený meniť svet k lepšiemu! Zatiaľ sme odhalili jednu jeho slabosť, a tou sú ,,čízkejky“

Keď nás frustruje WordPress alebo štylistka, prichádza Kika! Kika je jednou z našich ,,najstarších” aktívnych členov a členiek. O Free Food-e sa dozvedela, keď písala pre portál Fičí článok o plytvaní potravinami a projekte verejných chladničiek. Táto téma sa jej dotkla až tak, že to spolu ťaháme už od roku 2017. Aj keď najlepšie jej ide písanie, vo Free Food-e robila už všeličo možné, vrátane fotenia, tvorby grafických materiálov, infografík, prezentácií, videí, spravovania stránky, proste z každého rožku trošku. Kika má jednoducho rada rožky a rozhodne nimi neplytvá!

 

Soňa Výhonská - TULIP Solutions
Online marketing

Soňa je anjel. Nespadla však z neba, ale z platformy
Digitálni anjeli, kde sme jej boli „pridelení“. Ona sa ale nebránila, čomu
sme veľmi radi. Pre Soňu je marketing nielen profesia, ale aj poslanie.
Rozhodla sa prostredníctvom neho šíriť dobro a pomáhať v neziskovom sektore, pretože vie, aké to majú neziskovky s online marketingom ťažké. Soni, my vďaka tebe už nie!