O NÁS

Náš príbeh

~

2014
2014

Predstavenie verejných chladničiek

chladnička ekotop film

V roku 2014 sme na festivale Ekotopfilm prvýkrát predstavili verejné chladničky. Ktokoľvek do nich mohol dávať jedlo aj si ho odtiaľ brať.

Keďže sa stretli s pozitívnym ohlasom, po festivale sme chceli projekt rozbehnúť znova, v dôsledku legislatívy a rozhodnutia úradov ho však nebolo možné trvalo realizovať.

2015
2015

Založenie o.z. Free Food

založenie free food

V lete 2015 bolo založené OZ Free Food s cieľom zmierniť problém plytvania potravinami.

Organizovali sme rôzne podujatia, na ktorých sme varili z jedla, ktoré by sa inak bolo vyhodilo. Usporiadali sme zbierku potravín pre nocľaháreň sv. Vincenta de Paul či spoločné varenie. Organizovali sme tiež premietania dokumentov o tom, ako menej plytvať potravinami.

2016
2016

Darovanie potravín po DMT

petícia za zmenu časti zákona o potravinách

Zorganizovali sme petíciu za zmenu časti zákona o potravinách, ktorá bránila zmierneniu problému plytvania potravinami. Aj vďaka nej schválil parlament novelu zákona o potravinách, ktorá umožňuje použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely. Organizovali sme tiež varenia zo zachránených potravín spojené s premietaniami filmov na tému plytvania potravinami. Stretli sme sa s viacerými právnikmi ohľadom potravinového práva v Bratislave, varili sme aj pre bezdomovcov v Nocľahárni dePaul vrámci podujatia Doma Dobre organizovaného Pohoda Festivalom.

2017
2017

Prvá komunitná chladnička v Bratislave

Prvá komunitná chladnička v Bratislave

Do platnosti vstúpila spomínaná novela zákona o potravinách. Zúčastnili sme sa Dobrého trhu, prednášky ZeroWaste o tom, ako žiť bez odpadu a festivalu Cestou Necestou. V novembri 2017 sa nám podarilo otvoriť prvú komunitnú chladničku v Bratislave – Novej Cvernovke.

Komunitná chladnička je alternatívou verejnej chladničky, nestojí však na ulici, ale je súčasťou priestoru, ktorý zdieľa určitá skupina ľudí. V tomto prípade sú to ľudia, ktorí bývajú alebo pracujú v priestoroch novej Cvernovky na Račianskej ulici. Ktokoľvek z tejto komunity môže do chladničky jedlo dávať, alebo si ho vziať. Cieľom projektu je dať druhú šancu jedlu, ktoré by sa inak stalo odpadom a obmedziť tak jeho plytvanie.

2018
2018

Showcrates, Dobrý trh, Doma Dobre a konferencie

Showcrates, Dobrý trh, Doma Dobre a konferencie

Rok 2018 sme začali akciou Dobrý skutok v IKEA. V marci ste nás mohli stretnúť na akcii Showcrates, kde sme sa postarali o catering a v apríli zase na Dobrom trhu na Jakubáku. Máj bol nabitý – boli sme na Slovak Food Festivale, diskusii Vieš čo ješ? & Jedlo alebo odpad? a Zero Waste konferencii na Ekonomickej univerizte v Bratislave. V júni sme sa zúčastnili Stredoeurópskej konferencie o potravinovom odpade vo Varšave, ktorú organizovalo Tesco, v októbri sme sa zúčastnili podobného podujatia v bratislavskej Novej Cvernovke. Rok sme zakončili akciou Doma Dobre, na ktorej sme už tretíkrát pripravili pre účastníkov dobroty zo zachránených potravín.

2019
2019

Prednášky, nová brožúrka, Vianočná večera v DePaul a video

Prednášky, nová brožúrka, Vianočná večera v DePaul a video

V roku 2019 sme sa zúčastnili 3 diskusií, poskytli sme 11 rozhovorov a vyjadrení do článkov, 8 prednášok a 1 hackathon, pripravili sme cateringy zo zachráneného jedla pre viac než 1 000 ľudí. Každý týždeň sme zo zachráneného jedla pomohli nakŕmiť 500 ľudí v núdzi. Presadili sme jeden zákon a ďalší sme úspešne pripomienkovali. Natočili sme video v nocľahárni DePaul, ktoré upozorňuje na problém plytvania potravinami a v rámci ktorého sme usporiadali vianočnú večeru pre klientov nocľahárne a znevýhodnených.

2021
2021

Národná stratégia proti plytvaniu potravinami

Slovensko prijalo záväznú Národnú stratégiu proti plytvaniu potravinami, ktorej súčasťou je aj manuál darovania potravín pre producentov a obchodné reťazce, ktorý uľahčuje darovanie potravín a umožňuje darovanie nebaleného ovocia, zeleniny a pečiva. Stratégia obsahuje aj legislatívne návrhy, ktoré majú prispieť k ďalšiemu znižovaniu potravinového odpadu.

2025
2025

Sieť potravinových bánk, ktoré poskytujú jedlo ľuďom v núdzi

S podporou štátu sme pomohli vybudovať sieť regionálnych potravinových bánk, ktoré distribuujú potravinové prebytky miestnym charitám. Posilnili sme spoluprácu s našimi partnermi a nadviazali sme nové spolupráce v každej fáze potravinového reťazca.

2030
2030

Splnený cieľ udržateľného rozvoja

Našimi aktivitami sme výrazne prispeli k tomu, že Slovensko splnilo cieľ stanovený OSN (SDG 12.3) a zredukovalo svoj potravinový odpad o polovicu na úrovni maloobchodu a domácností a výrazne znížilo svoje potravinové straty.

Náš tím

Alexandra Kolarik

Štatutárka

Šéfka. Aj tak by sa dala opísať naša Saša. Vybavuje, prednáša, diskutuje, a to všetko stíha aj so svojou malou Zojou. Vo Free Foode je jednoznačne tá, ktorá má prehľad o každej aktivite. Proste šéfka. Inak je úplne zanietená do udržateľnosti a vo svete „fúdvejstu“ je veľkým bojovníkom.

Zuzana Madajová

Programová koordinátorka
Programová koordinátorka

Aktivistka s dobrým srdcom, za ktorú hovoria skutky. Zuza vyštudovala verejnú správu v Holandsku, kde vo voľnom čase plela burinu a stavala plot na biofarme, pomáhala v off-the-grid komunite a varila v Resto van Harte s utečencami. Viac než rok pravidelne nosievala jedlo ľuďom bez domova, teraz sa venuje najmä koordinácii projektov, správe webovej stránky a písaniu blogu. Zároveň sa stará o naše dobré meno a vám dáva pravidelne vedieť, na čom práve makáme. Sociálne siete sú jej doménou a podľa nás to robí super!

Zuzana Sokolová

Fundraiserka
Fundraiserka

Zuzana žije vo svete daní a financií, nielen vo svojej práci, ale aj u nás. Na jednej strane realista, ktorý pracuje s číslami a zákonmi, na druhej strane optimista, ktorý verí v dobro ľudí. Toto spojenie jej pomáha zháňať peniaze na projekty, ktoré sú zmysluplné a lobovať za zákony, ktoré sú pre spoločnosť prospešné.  Pamätáte na daňovú zmenu, ktorá motivuje obchody v darovaní potravín pre charity? Za ňou je naša Zuzana.

Michal Kmeť

Koordinátor pre sociálne záležitosti

Michal búra stereotypy, ktoré by ste mohli mať o ,,typickom ajťákovi“, ktorý sa stravuje výhradne v noci a výhradne pizzou a kolou a najradšej sa zašíva sám doma vo svojom cyber svete. Náš Mišo, to je úplne iný prípad! Okrem toho, že má skvelú životosprávu aj vďaka futbalu a turistike, je to srdcom i dušou filantrop, čo dokazuje svojim aktívnym pôsobením až v dvoch občianskych združeniach! Prvé OZ je Klub detskej nádeje, ktorého je hlavným koordinátorom, v rámci čoho pravidelne navštevuje detskú onkológiu, spoluorganizuje detské tábory a iné výlety. Vo Free Foode zase koordinuje ,,výlety“ do obchodov, z ktorých pomáhame zachraňovať pečivo a rozvážať ho ľuďom v núdzi.                                                                                                                                                                               

Vojtech Végh

Šéfkuchár

Vojtech Végh je Slovák, ktorý založil prvú Zero Waste reštauráciu v Kambodži pod názvom Surplus restaurant. Nedávno sa však vrátil na Slovensko a vo svojich aktivitách pokračuje najmä prostredníctvom jeho projektu Surplus Food Studio, ktorého hlavným poslaním je propagovať varenie z rastlinnej stravy a bezo zvyšku primárne v reštauráciách, pre ktoré robí aj zero waste audit. Vojtech je svetobežník, čo sa prejavuje aj na jeho bohatých skúsenostiach. My dúfame, že si svoje túlavé topánky odložil do útrob skrine a nechystá sa ich v najbližšej dobe vyloviť, jeho revolučné myslenie, šikovné ruky a pracovné nasadenie sú nám totiž nesmierne sympatické. Sme radi, že sa môžeme chváliť tým, že Vojtech patrí aj do nášho tímu a dúfame, že ho od nás tak skoro neodvarí na opačný kút zemegule!

Šimon Babjak

Dobrovoľník

Šimon je náš najmladší dobrovoľník, ktorý bol aktívnym občanom snáď ešte skôr, než obdržal občiansky preukaz! Už ako 15-ročný pochopil, že plytvanie potravinami je absurdné a k Free Foodu sa pridal po zorganizovaní vlastnej akcie zameranej na záchranu potravín z obchodu. Odvtedy si pričuchol k niekoľkým našim aktivitám ako fundraising, hľadanie odberateľov potravinových prebytkov, či osveta. Okrem toho, že poctivo študuje na strednej škole, kde predsedá Študentskej rade, má svoj startup, angažuje sa v boji proti korupcii a najnovšie sa stal mládežníckym delegátom OSN pre Slovensko. Niet pochýb, že Šimon je svojou intelektuálnou aj duševnou výbavou predurčený meniť svet k lepšiemu! Zatiaľ sme odhalili jednu jeho slabosť, a tou sú ,,čízkejky“.

Kristína Gyuríková

Dobrovoľníčka

Keď nás frustruje WordPress alebo štylistka, prichádza Kika! Kika je jednou z našich ,,najstarších” aktívnych členov a členiek. O Free Food-e sa dozvedela, keď písala pre portál Fičí článok o plytvaní potravinami a projekte verejných chladničiek. Táto téma sa jej dotkla až tak, že to spolu ťaháme už od roku 2017. Aj keď najlepšie jej ide písanie, vo Free Food-e robila už všeličo možné, vrátane fotenia, tvorby grafických materiálov, infografík, prezentácií, videí, spravovania stránky, proste z každého rožku trošku. Kika má jednoducho rada rožky a rozhodne nimi neplytvá!