O nás

chladnička ekotop filmV tomto roku sme na festivale Ekotopfilm prvýkrát predstavili verejné chladničky. Ktokoľvek do nich mohol dávať jedlo aj si ho odtiaľ brať. Keďže sa stretli s pozitívnym ohlasom, po festivale sme chceli projekt rozbehnúť znova, v dôsledku legislatívy a rozhodnutia úradov ho však nebolo možné trvalo realizovať.

založenie free foodV lete 2015 bolo založené OZ Free Food. Cieľom jeho činnosti je zmierniť problém plytvania potravinami. Organizujeme rôzne podujatia, na ktorých varíme z jedla, ktoré by sa inak vyhodilo. Usporiadali sme zbierku potravín pre nocľaháreň sv. Vincenta de Paul či spoločné varenie z potravín, ktoré by inak boli vyhodené, aj keď sú stále jedlé. Organizovali sme tiež premietania dokumentov o tom, ako menej plytvať potravinami.

petícia za zmenu časti zákona o potravináchZorganizovali sme petíciu za zmenu časti zákona o potravinách, ktorá bránila zmierneniu problému plytvania potravinami. Aj vďaka nej schválil parlament novelu zákona o potravinách, ktorá umožňuje použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitatívne účely.

varenie zo zachránených potravín pre verejnosť

Organizovali sme varenia zo zachránených potravín spojené s premietaniami filmov na tému plytvania potravinami. Stretli sme sa s viacerými právnikmi ohľadom potravinového práva v Bratislave, varili sme aj pre bezdomovcov v Nocľahárni dePaul vrámci podujatia Doma Dobre organizovaného Pohoda Festivalom.

Do platnosti vstúpila do platnosti spomínaná novela zákona o potravinách. Zúčastnili sme sa Dobrého trhu,  prednášky ZeroWaste o tom, ako žiť bez odpadu a festivalu Cestou Necestou. V novembri 2017 sa nám podarilo otvoriť prvú komunitnú chladničku v Bratislave – Novej Cvernovke.

Komunitná chladnička je alternatívou verejnej chladničky, nestojí však na ulici, ale je súčasťou priestoru, ktorý zdieľa určitá skupina ľudí. V tomto prípade sú to ľudia, ktorí bývajú alebo pracujú v priestoroch novej Cvernovky na Račianskej ulici. Ktokoľvek z tejto komunity môže do chladničky jedlo dávať, alebo si ho vziať. Cieľom projektu je dať druhú šancu jedlu, ktoré by sa inak stalo odpadom a obmedziť tak jeho plytvanie.