Ako sa stravovať lokálne aj v zime?
V zime je v našich podmienkach dostupná lokálna zelenina, ktorá sa dá skladovať aj v tomto období. Patrí tu koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler či repa. Okrem toho cibuľoviny...
Náhrada vajec pri varení? Dá sa to!
Vajce jednoducho nie je jediný spôsob, ako ingrediencie držia pokope. Narušená domáca produkcia kvôli vtáčej chrípke, likvidácia sliepok aj vajec, strach, z čoho budeme piecť na Vianoce – presne preto...
16. október – Svetový deň jedla
To, že Svetový deň jedla pripadá 🗓️ v kalendári na 16. októbra, nie je vôbec náhoda. Práve v tento deň, v roku 1945, vznikla Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá pomáha zvyšovať...
Európsky týždeň znižovania odpadov bude patriť tento rok potravinám
Od 16. do 24. novembra Európska únia opäť oslávi tradičný Týždeň znižovania odpadov, ktorý sa tento rok špecificky zameriava na prevenciu plytvania potravinami. Hlavné motto tohto ročníka znie: „Plytvanie potravinami...
Legislatíva v oblasti darovania potravín na Slovensku – všetko na jednom mieste
Zmeny v oblasti legislatívy sú vždy vysoké ciele. Nám sa už niektoré podarilo naplniť, na ostatných stále pracujeme. Aké legislatívne zmeny sa na Slovensku udiali v súvislosti s darovaním potravín?...
Naša aténska výprava za bojovníkmi proti food waste
Minulý týždeň sme sa dvaja členovia Free Food, Zuzana a Lukáš, vydali na 3-dňovú pracovnú cestu do Atén v Grécku, kde sme sa stretli s miestnymi organizáciami, ktoré sa zasadzujú...
Potravinový odpad Slovensko: Najväčšie výzvy v boji proti plytvaniu jedlom
To najdôležitejšie z panelovej diskusie Free Food, 25.4.2024. Za výrobcov potravín diskutovala Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska, za obchodníkov Martin Krajčovič, predsedu Slovenskej aliancia moderného obchodu, za charity Viktor...
Ryby a morské plody trpia nadmerným výlovom, zatiaľ čo 40 % z nich končí v koši
Takmer polovica Európanov si doma dopraje rybu aspoň raz za týždeň, pričom ich spotreba neustále rastie. Ryby či morské plody sú čoraz obľúbenejším zdrojom proteínu aj pre Slovákov a Slovenky. V rokoch...
Ako si Veľkú noc užiť bez zbytočného odpadu?
Nepremyslené hodovanie a nadbytok vedie k plytvaniu. Preto sa na Veľkú noc varí len toľko, koľko sa zvládne zjesť a nakupuje sa zoznam potravín, ktoré sú naozaj potrebné – určite nezabudni v...