Od roku 2015 sa zasadzujeme o Slovensko bez potravinového odpadu a hladu. Aj v roku 2024 sme vám prinášali množstvo tipov, ako doma neplytvať jedlom, mali sme 20 mediálnych výstupov v printových médiách, rádiu aj TV, realizovali sme vzdelávacie aktivity, prednášali na odborných konferenciách, organizovali podujatia, varili zo zvyškov a Zero Waste a zachránili viac ako 100 ton jedla pred vyhodením. Zhrnutie ponúka prierez významnými aktivitami a projektmi, ktoré sa nám v predchádzajúcom roku podarili úspešne zrealizovať.
Nová príručka

Prvé veľké zadanie pre našu novú členku tímu Maťu – nová, lepšia 🔗brožúrka! Podľa nás sa podarilo 🙂 Čo povieš?
Bruselská bodka za projektom FOODRUS
Spolu s ďalším partnermi sme dali v marci finálnu bodku za projektom #FOODRUS na záverečnej konferencii v Bruseli. Na projekte pracovalo 29 partnerov 40 mesiacov. Vyvinuli sme 12 inovatívnych riešení pre znižovanie potravinového odpadu od výroby až po spotrebu.
Partnermi slovenského pilota boli okrem nás Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, New Edu a TBS. Viac o projekte nájdete v sekcii 🔗projekty.

Kampaň Viete, či to zjete? s Tesco Slovensko
V rámci už spomínaného projektu #FoodRUs sme spolu so slovenskými partnermi hľadali najlepšie možnosti prevencie plytvania chlebom a pečivom v celom potravinovom reťazci od produkcie až po domácnosti. Tesco Slovensko na tomto projekte participovalo ako asociovaný partner.
V rámci tejto spolupráce prebiehala od 11. do 24. marca v kamenných predajniach Tesco kampaň proti plytvaniu chlebom a pečivom. Zákazníci si tak mohli vypočuť výzvu k nenakupovaniu pečiva, ktoré nestihnú spotrebovať a pri stojanoch na pečivo nájsť pripomienku s odkazom na tipy a triky, ako správne nakupovať či využiť zvyšné pečivo vrátane Kuchárky Druhý život pre chlieb.
Aténska výprava za bojovníkmi proti plytvaniu
V apríli sa naši členovia Zuzka a Lukáš vydali na 3-dňovú pracovnú cestu do Atén v Grécku, kde sa stretli s miestnymi organizáciami, ktoré sa zasadzujú o znižovanie potravinového odpadu. Ich dobrodružstvo v Aténach nám pomohlo pochopiť ako funguje zachraňovanie jedla v Grécku. Pochopili sme, že sa usilujeme o tie isté hodnoty a zápasíme s podobnými problémami. Videli sme, že oddaný tím ako Boroume a samospráva Chalandri vie dosiahnuť významný dopad prostredníctvom inovácií, spolupráce a komunitnej angažovanosti, ktorá je gréckej kultúre vlastná. Okúsili sme, ako v praxi funguje lokálna spolupráca medzi verejným a neziskovým sektorom a aké úžasné výsledky v podobe stoviek ton zachráneného jedla dokáže priniesť.






Podujatie Potravinový odpad Slovensko
Vo svete sa vyrobí toľko jedla, že by nasýtilo viac než 10 miliárd ľudí. Nás je,„len” 8 miliárd, no 800 miliónov ľudí chodí spať hladných. Tento problém však presahuje hranice etiky a zasahuje aj globálne environmentálne otázky, pretože vyhodené potraviny prispievajú k 8 až 10 % celosvetových emisií skleníkových plynov. Plytvanie potravinami je nielen problémom spoločenskej zodpovednosti, ale tiež ovplyvňuje životné prostredie a ekonomiku. Na Slovensku sa redistribuuje menej než 1 % vyhodených potravín, konkrétne Potravinová banka Slovenska v roku 2020 rozdelila 4850 ton potravín. Odhaduje sa, že ročne sa na Slovensku vyhodí 600 000 – 900 000 ton potravín a aj keby len 200 000 ton z nich bolo vhodných na ľudskú spotrebu, zasýtilo by všetkých 600 000 ľudí na Slovensku, ktorí žijú v chudobe.

O najväčších výzvach v boji proti plytvaniu sme sa porozprávali so zaujímavými hosťami Janou Venhartovou s PKS, Martinom Krajčovičom zo SAMO a Viktorom Porubským zo Slovenskej katolíckej charity. Diskusiu sme spojili s networkigovým podujatím, na ktorom sa zúčastnili významní slovenskí hráči v potravinovom reťazci. Celý záznam nájdete na našom YouTube kanáli a to najdôležitejšie tu 🔗 Potravinový odpad Slovensko: Najväčšie výzvy v boji proti plytvaniu jedlom – Free food
Založenie Platformy potravinovej pomoci Slovensko
Platforma potravinovej pomoci Slovensko je záujmové združenie právnických osôb, ktoré združuje zástupcov mimovládneho sektora s cieľom dostať čo najviac nepredaných potravín k ľuďom v núdzi a znížiť mieru plytvania jedlom najmä na úrovni maloobchodu, výroby a prvovýroby. Založilo ju 7 mimovládnych organizácií so sociálnym a environmentálnym zameraním v máji 2024. Free Food je zakladajúcim členom a členom Výkonného výboru. PPPS je od februára partnerom národného projektu REDIPOM – Vytvorenie návrhu jednotného systému redistribúcie potravinovej pomoci.
Konferencia v Holandsku
Vzdelávanie a sieťovanie považujeme za nesmierne dôležité pre to, aby sme ľuďom vždy prinášali najnovšie poznatky a dianie zo sveta food waste. V júni sa v malom a nenápadnom holandskom meste Veghel konala jedna z najväčších food waste konferencií vôbec. Toto podujatie prilákalo takmer 300 zástupcov súkromného, verejného, neziskového aj akademického sektora s cieľom zredukovať potravinový odpad o polovicu do roku 2030. A my sme boli pri tom.



Nový web
Niekoľko mesiacov sme neúnavne pracovali na tvorbe nového, prehľadného webu (kto to zažil, vie, koľko je s tým roboty!). Na výsledok sa práve pozeráte. Tento rok prejde ešte niekoľkými vylepšeniami.
Dobrý trh
Ani tento rok sme nechýbali na septembrovom Dobrom trhu. Priniesli sme staronový koncept Skús to Zero Waste sústo a pre návštevníkov sme urobili bohatú ochutnávku Zero Waste jedál zo zachráneného jedla. Okrem toho sme navarili vegánske karí pre podujatie Komunitný obed, ktorý organizovali Klíma ťa potrebuje v spolupráci s Nadáciou Tesco a združením Punkt. Vyzeralo to tam takto:
Bystro Gastro
Od septembra do novembra prebiehal na dvoch školách prvý ročník vzdelávacieho programu Bystro Gastro. Bystro Gastro je vzdelávací projekt pre stredné odborné školy s odborom hotelierstvo alebo cestovný ruch zameraný na udržateľný potravinový systém. Jeho cieľom je poskytnúť budúcim pracovníkom a majiteľom gastro prevádzok hodnotné poznatky, ktoré môžu aplikovať vo svojej práci. Projekt zdôrazňuje udržateľnosť, lokálnosť a bezodpadovosť ako konkurenčnú výhodu na dnešnom trhu. elkovo 60 žiakov si prešlo týmto intenzívnym kurzom, ktorý pozostával z 8 prednášok a workshopov, 4 exkurzie, hodiny mentoringu a práce na študentských projektoch, z ktorých vzišlo 13 udržateľných biznis plánov.






Free Food na Urban Markete v Novej tržnici
Jeden celý decembrový víkend ste nás mohli stretnúť na Dobrom trhu, kde ste si mohli vyrobiť vlastný voskový obrúsok, čo je aj jeden z 🔗 workshopov, ktoré ponúkame.
Free Food v médiách
Osvetu robíme počas celého roka, ale december bol pre nás omnoho intenzívnejší než zvyšok roka. Za 3 týždne sme poskytli 6 menších aj väčších rozhovor a zúčastnili sme sa jednej diskusie v rádiu. Ďakujeme!



Darovanie jedla
Aj v roku 2024 sme každý jeden deň zachraňovali jedlo pred vyhodením, aby sme ho mohli darovať ľuďom núdzi v rámci lokálnej redistribučnej siete pokrývajúcej 40 organizácií poskytujúcich sociálne služby a takmer 2 000 ľudí v núdzi, ktorú v Bratislave koordinujeme. Koncom roka sme usporiadali veľké stretnutie organizácií a dobrovoľníkov, ktorým sme odprezentovali štatistiky v oblasti plytvania jedlom, chlebom a pečivom, povedali sme si o základných pilieroch potravinovej bezpečnosti, dali tipy na pomôcky a to najdôležitejšie, vymenili sme si spätnú väzbu na našu doterajšiu spoluprácu. Ďakujeme, že sme v tom spolu!





