OZ Free Food sa v rámci projektu FoodRUs a pod taktovkou SPU Nitra – Zelená univerzita stalo hrdým partnerom výskumu zameraného na plytvanie potravinami. FoodRUs je projekt financovaný Európskou komisiou a spadá po program HORIZONT 2020, ktorý je v súčasnosti najväčším výskumným a inovačným programom EÚ. Úvodné kick-off stretnutia všetkých partnerov sa uskutočnili online 19. a 23.11.2020.
Subjektom výskumu a inovácií projektu sú 3 pilotné hodnotové reťazce:
- španielsky medziregionálny pilot zameraný na zeleninu a šaláty
- dánsky pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre mäso a ryby
- slovenský pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre chlieb a pečivo

Cieľom slovenského pilotu bude hľadať najlepšie možnosti prevencie plytvania chlebom a pečivom v celom potravinovom reťazci od produkcie až po domácnosti a možnosti čo najefektívnejšieho zhodnotenia odpadu. Potravinový resp. kuchynský odpad je biologický materiál, ktorý môže byť vstupným materiálom pri priemyselnom kompostovaní alebo anaeróbnej fermentácii v bioplynových staniciach.
Cieľ projektu vychádza z troch základných pilierov potravinového reťazca, v ktorých dochádza k plytvaniu potravinami – primárna poľnohospodárska produkcia, potravinové dodávateľsko-odberateľské vzťahy a koneční spotrebitelia – domácnosti.
Projekt si kladie za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných potravinových reťazcov a pilotných regiónov.
Celkovou ambíciou projektu je dosiahnuť pokrok v tejto téme na Slovensku a vytvoriť vzorový model pre ostatné krajiny. Slovenský model sa bude okrem Slovenska testovať aj v Rakúsku.