Projekty

Podujatia

V zelených tričkách nás môžete vidieť na podujatiach, prednáškach, či festivaloch, ktoré sa venujú témam plytvania a životného prostredia. Upozorňujeme ľudí na stále vzrastajúci problém plytvania potravinami, radíme, ako neplytvať, ako správne nakupovať či skladovať potraviny.

Poukazujeme na to, že veľká časť potravín je znehodnotená nielen preto, že veľa nakupujeme, ale tiež kvôli nesprávnemu skladovaniu. Viete, ktoré potraviny patria do chladničky a ktoré nie? Alebo že ak skladujete jablká so zemiakmi, vydržia dlhšie? Toto a oveľa viac je možné sa dozvedieť sa aj z našej príručky  Ako doma menej plytvať

Komunitné chladničky

Free Food predstavilo verejné chladničky prvýkrát počas Ekotopfilmu v roku 2014. Verejné chladničky sa stretli s pozitívnym ohlasom, v dôsledku legislatívy a rozhodnutia úradov však nebolo možné projekt trvalo realizovať.

V novembri 2017 sa nám podarilo otvoriť prvú komunitnú chladničku v Bratislave – Novej Cvernovke. Komunitná chladnička je alternatívou verejnej chladničky, nestojí však na ulici, ale je súčasťou priestoru, ktorý zdieľa určitá skupina ľudí.

V tomto prípade sú to ľudia, ktorí bývajú alebo pracujú v priestoroch novej Cvernovky na Račianskej ulici. Ktokoľvek z tejto komunity môže do chladničky jedlo dávať, alebo si ho vziať. Cieľom projektu je dať druhú šancu jedlu, ktoré by sa inak stalo odpadom a obmedziť tak jeho plytvanie.

Našou víziou je sieť komunitných chladničiek v budúcnosti rozširovať a sprístupniť tak všetkým tým, ktorí nechcú dobré jedlo vyhadzovať, alebo práve naopak, trpia nedostatkom.

Džem

Jedným z našich dlhodobých projektov je „Pekný džem zo škaredých jabĺk“. Poukazuje na časť produkcie ovocia a zeleniny, ktorá nespĺňa estetické požiadavky obchodníkov či spotrebiteľov a stáva sa odpadom. Pestovatelia a farmári vynakladajú množstvo energie a zdrojov na to, aby sme si na pultoch obchodov mohli nakúpiť chutné jablká, mrkvu, či zemiaky. Je nezmyselné, aby časť tejto produkcie bola znehodnotená kvôli jej „krivosti“.

I prostredníctvom pekných džemov chceme poukázať na to, že toto ovocie a zelenina sú aj napriek estetickým „nedostatkom“ rovnako zdravé a chutné. V rámci projektu sme uvarili už viac než 500 džemov a spotrebovali približne 150 kg jabĺk, ktoré by boli znehodnotené.

Sieťovanie

Naším dlhodobým poslaním je spájať možných darcov potravín s charitami, neziskovkami a inými skupinami ľudí, ktorí jedlo potrebujú.

Momentálne pracujeme s databázou potencionálnych darcov i prijímateľov . Kontaktujeme ich, stretávame sa a pomáhame im na ceste stať sa pravidelnými dodávateľmi alebo odberateľmi zachráneného jedla.

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK