Ako tomu predchádzať?

Reakcia o.z. Free Food na poslanecký návrh, podľa ktorého by darovanie potravinového prebytku malo byť pre obchody povinnosťou

Plytvanie potravinami je celospoločenskou problematikou. Občianske združenie Free Food sa dlhodobo zaoberá znižovaním miery plytvania potravinami na všetkých úrovniach, kde potravinový odpad vzniká. Od úplného začiatku na farme, cez spracovanie a distribúciu, až po domácnosti. Jednou z kľúčových aktivít, ktorej sa združenie intenzívne venuje, je aj efektívne prerozdeľovanie potravinového prebytku vytvoreného vobchodoch charitám, krízovým centrám či útulkom pre bezdomovcov. Z toho dôvodu vníma združenie nový poslanecký návrh, podľa ktorého by darovanie potravinového prebytku malo byť pre obchody povinnosťou, ako unáhlený. Plytvanie potravinami je jedným z najväčších ľudských zlozvykov, ktorý ma ekologický, ekonomický, sociálny, ba priam až morálny rozmer. Všeobecne si...

Registrácia prevádzkarní podľa § 6 ods. 1 zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších zmien a doplnkov

Od 1.1.2017 majú charitatívne organizácie možnosť prijímať, distribuovať a vydávať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti. Táto možnosť je však podmienená registráciou ako výdajne potravín, resp. distribútora, ak nemáte v úmysle potraviny vydávať koncovému spotrebiteľovi. Aj my vo Free foode sme si prešli týmto procesom a pripravili sme si pre vás stručný návod ako sa registrovať. Budeme radi, ak nás kontaktujete so spätnou väzbou, ale neváhajte sa na nás obrátiť s otázkami alebo ak hľadáte dodávateľa potravín. Registrácia krok za krokom: Stiahnite si spoločnú inštrukciu, ktorá obsahuje podrobný popis procesu registrácie organizácie a náležitosti, ktoré treba splniť, odkazuje na potrebné kontakty....

Slovakia Going Zero Waste

V apríli sme opäť dostali možnosť zúčastniť sa na konferencii Slovakia Going Zero Waste a pripraviť chutné jedlo pre jej účastníkov, ktorých bolo vyše 800. Podarilo sa nám takto zachrániť až 300 kíl potravín určených na vyhodenie. Pomáhal nám pri tom šéfkuchár Jaro Ertl, ktorý je tiež bojovníkom proti plytvaniu potravinami. Varenie z prebytkov je ťažšie ako sa na prvý pohľad môže zdať. To, z čoho sa varí, sa vždy dozvedáme len krátko pred akciou, takže príprava jedla si vyžaduje veľkú dávku pohot(d)ovosti a kreativity. To, že jedlo mizlo z tanierov závratnou rýchlosťou berieme ako dôkaz toho, že sa nám...