Ako tomu predchádzať?

Ak chcete predísť plytvaniu potravín, stačí dodržiavať tieto zásady:

  • Nenakupujte, keď ste hladní
  • Plánujte si nakupovanie
    Skontrolujte chladničku a nakúpte len to, čo potrebujete. Aby ste naozaj kúpili len toľko, koľko potrebujete, nakupujte radšej kusovú zeleninu a ovocie.
  • Skontrolujte dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti
    Ak plánujete zjesť potravinu neskôr, zoberte si potravinu s neskorším DMT/DS a naopak.
  • Udržujte si zdravú chladničku
    Teplota v nej by mala byť od 1 do 5°C.
  • Meňte umiestnenie jedla
    Pri novom nákupe presuň staršie potraviny do predu chladničky a nové dozadu.
  • Servírujte radšej menšie množstvá jedla
    Každý si môže prísť nabrať ešte raz po tom, ako dojedol.
  • Zužitkujte zvyšky
    Jedlo si môžete odložiť do dózy a zjesť v nasledujúci deň, pridať do ďalšieho jedla alebo zmraziť. Mäkké ovocie môže byť spotrebované do smoothies a zelenina na polievky.
  • Zamrazujte
    Nezjete celý bochník chleba alebo celý hrniec polievky? Zamrazte ich a keď na vás prídu lenivé dni, stačí len otvoriť mrazák, ohriať ich a o večeru je postarané
  • Kompostujte
    Nejakému odpadu sa predsalen nedá vyhnúť, bio odpad však môžete využiť vo svojej záhradke alebo pohnojiť ním izbové rastlinky.

A nezabudnte, že vyhadzovanie jedla je vyhadzovanie vašich peňazí (priemerná domácnosť takto ročne vyhodí vyše 500 Eur).