Ak chcete predísť plytvaniu potravín, stačí dodržiavať tieto zásady:
- Nenakupujte, keď ste hladní
- Plánujte si nakupovanie
Skontrolujte chladničku a nakúpte len to, čo potrebujete. Aby ste naozaj kúpili len toľko, koľko potrebujete, nakupujte radšej kusovú zeleninu a ovocie. - Skontrolujte dátumy spotreby a minimálnej trvanlivosti
Ak plánujete zjesť potravinu neskôr, zoberte si potravinu s neskorším DMT/DS a naopak. - Udržujte si zdravú chladničku
Teplota v nej by mala byť od 1 do 5°C. - Meňte umiestnenie jedla
Pri novom nákupe presuň staršie potraviny do predu chladničky a nové dozadu. - Servírujte radšej menšie množstvá jedla
Každý si môže prísť nabrať ešte raz po tom, ako dojedol. - Zužitkujte zvyšky
Jedlo si môžete odložiť do dózy a zjesť v nasledujúci deň, pridať do ďalšieho jedla alebo zmraziť. Mäkké ovocie môže byť spotrebované do smoothies a zelenina na polievky. - Zamrazujte
Nezjete celý bochník chleba alebo celý hrniec polievky? Zamrazte ich a keď na vás prídu lenivé dni, stačí len otvoriť mrazák, ohriať ich a o večeru je postarané - Kompostujte
Nejakému odpadu sa predsalen nedá vyhnúť, bio odpad však môžete využiť vo svojej záhradke alebo pohnojiť ním izbové rastlinky.
A nezabudnte, že vyhadzovanie jedla je vyhadzovanie vašich peňazí (priemerná domácnosť takto ročne vyhodí vyše 500 Eur).
Partneri
