Ovocie a zelenina je najlacnejšia, najlepšia a najvýživnejšia v sezóne. Aj keď na Slovensku máme klimatické podmienky, ktoré nám umožňujú pestovať pestrú škálu ovocia a zeleniny takmer po celý rok, sezónne stravovanie v zime je veľkou výzvou. V období od decembra do marca je v našich podmienkach dostupná najmä lokálna zelenina, ktorá má dlhšiu trvanlivosť, a preto sa dá dlhšie skladovať. Patrí sem koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler či repa. Tiež cibuľoviny ako cibuľa či cesnak sú v predaji počas celého roku – rovnako ako zemiaky. Nesmieme zabudnúť na kapustovú zeleninu – kel, kapusta alebo kaleráb. Tekvica rôznych druhov je must have!

Skladuj ich správne
Zemiaky
Zemiaky do pivnice aj špajzy patria uložené v prepravkách, drevených debničkách či voľne uložené na rošt. Nie je vhodné ich nechať v plastových vreciach, kde sa zachytáva vlhkosť a neprúdi tadiaľ vzduch. Zemiaky pred uložením nikdy neumývaj – stačí ich očistiť od prebytočnej zeminy.
- Vyber suché, tmavé a studené miesto ako špajza či pivnica.
- Zemiaky nepatria do chladničky – vlhkosť prispieva ku klíčeniu a nízka teplota mení ich chuť.
- Zemiaky skladuj s jablkami, ktoré im zabraňujú v klíčení.
- Zemiaky a cibuľa by sa spolu nemali skladovať, rýchlejšie sa tak kazia.
- Zemiaky so zelenou šupkou riadne ošúp, tmavozelené či klíčiace už nejedz a daj zasadiť.
Cibuľa a cesnak
Najlepšie je ich zavesiť v priedušnom obale (napríklad v silonkách) na dobre vetrané, suché a chladné miesto alebo uskladniť v papierových vreckách s dierkami. Ak nemáme špajzu, môžeme ich dať do pláteného vrecka a do chladničky. Nemajú radi vlhko.
Koreňová zelenina
Koreňová zelenina do chladničky určite patrí. Uložíme ju ich v spodnom priečinku na kuchynskú utierku, ktorá vysaje vlhkosť, nemixujeme ju však s ovocím. Pri koreňovej zelenine nezabudni odrezať listy či vňať, rýchlejšie sa s nimi kazí, keďže sa do nich presúvajú výživné látky. Listy a vňať ale nevyhadzuj a použi pri príprave pokrmov, obsahujú viac výživných látok ako samotný koreň. Problémom pri skladovaní koreňovej zeleniny je nedostatočná vlhkosť, kvôli čomu po čase začne vysychať, vráskavieť a mäknúť.
Buď stále v obraze: Sezónny kalendár
Pripravili sme celoročný kalendár s prehľadom zberu a skladovania najobľúbenejšieho lokálneho ovocia a zeleniny z našich zemepisných šírok.


PRO TIP: Fermentácia
Fermentovaná zelenina – napríklad kvasená kapusta – je bohatá na chuť aj vitamíny.



Fermentácia, často označovaná aj ako kvasenie alebo kysnutie, patrí medzi najstaršie metódy konzervovania potravín, pričom jej história siaha až do pravekých čias. Tento proces je zároveň jedným z najjednoduchších a najdostupnejších spôsobov, ako uchovať sezónnu zeleninu aj na niekoľko mesiacov. Postup, tipy a triky, ktoré sa ti určite zídu, nájdeš v našom článku o fermentovaní.
Nezabudni, že aj sušené, mrazené alebo zavárané ovocie a zelenina môže byť dobrým doplnkom na využitie sezónnych zásob.