Náhrada vajec pri varení? Dá sa to!

Vajce jednoducho nie je jediný spôsob, ako ingrediencie držia pokope. Narušená domáca produkcia kvôli vtáčej chrípke, likvidácia sliepok aj vajec, strach, z čoho budeme piecť na Vianoce – presne preto sme pripravili niekoľko tipov a trikov, ako rýchlo a efektívne v receptoch nahradiť vajcia. A to nielen v aktuálnej situácii. Vajcia majú pri varení a pečení rôznu funkciu – či už vďaka nim suroviny spájame, alebo nimi jedlo narastie, prebieha emulgácia či vzniká objem.

Ovsené vločky

Pri sladkých mňamkách môžeš vajce nahradiť napríklad ovsenými vločkami. Tie sú skvelé pri pečení sušienok.

Chia alebo ľanové semiačka

Pri plackách, lievancoch alebo iných múčnikoch môžeš použiť ľanové semiačka alebo chia – zomeľ ich nadrobno, zalej vodou a nechaj postáť. Takúto zmes, ktorá naberie na objeme, pridaj do cesta.

  • 1 vajce = 1 polievková lyžica mletých ľanových alebo chia semienok + 3 polievkové lyžice vody, nechaj odstáť 5 až 10 minút

Postrúhaný zemiak

Poslúži ti aj postrúhaný zemiak, ktorý je ideálny práve do fašírok alebo placiek.

  • 1 vajce = 2 až 3 polievkové lyžice strúhaného zemiaku

Banán alebo ovocné pyré

Zrelý a rozpučený banán je perfektná náhrada do koláčov – banánové muffiny alebo banánový chlieb isto poznáš. Ovocné pyré z jablka či tekvice je skvelou náhradou v muffinoch alebo vláčnych koláčoch.

  • 1 vajce = 1/4 šálky banánového, jablčného alebo tekvicového pyré

Kypriaci prášok

Ak robíš koláče, palacinky alebo lievance, vajce nahradíš kypriacim práškom do pečiva – spolu s olejom a troškou vody. Takáto zmes zabezpečí to, aby cesto napučalo a dostatočne narástlo.

  • 1 vajce = 1 lyžička prášku do pečiva + 1 lyžička oleja + 1 lyžička vody

Jogurt

Nesladený (ideálne grécky) jogurt je vhodný na pečené sladké dezerty, ktoré potrebujú vlhkosť.

  • 1 vajce = 1/4 šálky jogurtu

Agar-agar

Do pudingu alebo iných krémov použi agar-agar – prírodnú želatínu.

  • 1 vajce = 1 lyžica agaru zmiešaná s lyžicou vody

Cícerová voda

S penou z cícerovej vody vieš pracovať podobne ako so snehom z bielok – pokojne ním obalíš aj zvyšný chlebík na spôsob „chlieb vo vajci“.

  • 1 vajce = 3 polievkové lyžice aquafaby (voda z konzervovaného cíceru)

Recept na bezvaječnú tatárku

Domáca egg-free tatárska omáčka

  • 30 ml sójové mlieko
  • 60 ml olej neutrálny
  • 1 menšia čajová lyžička jablčného octu
  • horčica na dochutenie
  • soľ
  • šalotka
  • nakladaná uhorka

POSTUP:

Najprv si z mlieka a oleja pripravíme majonézu. Prichystáme si tyčový mixér. Do nádobky nalejeme mlieko a za stáleho mixovania vlievame postupne olej. Mixér odstavíme, pridáme ocot, horčicu a vymiešame lyžicou. Dochutíme soľou. Vmiešame nasekanú uhorku a šalotku. Necháme odležať pre lepšiu chuť.

PRO TIP: tatárku prikryjeme a dáme aspoň na 30 minút do chladničky, kde lepšie stuhne a prejdú ňou chute

Máš v chladničke vajcia? Skladuj ich správne

  1. Vajíčka skladuj v pôvodnom obale, neumývaj ich a ulož ich do zadnej časti chladničky, nie do dvierok, pretože tu prichádza k teplotným zmenám pri otváraní a zatváraní.
  2. Ulož ich ostrejším koncom dolu – bielok nesmie byť v kontakte so vzduchovým vačkom, ktorý je na širšom konci vajíčka.
  3. Zvyšné bielky či žĺtky uzavri do vzduchotesnej nádoby a ulož do chladničky.

Páči sa ti, čo robíme a chceš vidieť viac takéhoto obsahu?