Ako si užiť Valentín bez plytvania?

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. Ale čo láska k jedlu? Ako každý sviatok, aj Valentín znamená pre náš potravinový systém a planétu ďalšiu zbytočnú záťaž spôsobenú nadspotrebou a zvýšeným množstvom odpadu. Biela, mliečna, horká, s orieškami či lentilkami – ktorý druh a príchuť vybrať? Je ešte čokoláda na Valentína vôbec in? Pre nás vo Free Foode rozhodne NIE.

Okrem toho, že čokoláda nie je zrovna udržateľná potravina a spája sa s vykorisťovaním a detskou prácou, na Valentína je už dávno prežitkom, ktorým ju ani jeho neohúriš. Skús preto tento rok osláviť 14. február trochu inak. Zabudni na čokoládu a svoju lásku nesmeruj len na „toho druhého“, ale aj na seba, okolie a planétu. Poradíme ti, ako tieto lásky pohodlne skĺbiť a prežiť skutočne láskavý Valentín.

Horko-sladká pravda

Myslíš, že nás robí čokoláda šťastnejšími? Čokoláda obsahuje fenetylamín, zlúčeninu, ktorá spúšťa uvoľňovanie dopamínu. Naše telo však tento dopamín rozloží skôr, než sa dostane do mozgu. Pýtaš sa, prečo je teda čokoláda pre mnohých neodolateľným lákadlom? Ide o rovnováhu cukru a tuku, ktorá aktivuje mozgové centrá odmeňovania – ak sa centrum aktivuje, uvoľňuje sa dopamín, ktorý vytvára príjemné pocity. Tie si chceme navodzovať opakovane, a tak sa môže stať, že si na čokoládu vytvoríme návyk. Presne takto vzniká závislosť.

Chceš si navariť len pre seba?

Ak si plánuješ Valentín užiť osamote a navariť pre seba, tieto tipy ti pomôžu odhadnúť množstvo jedla na single porciu. Takto navaríš len toľko, koľko zješ, zároveň nič neskončí v koši a nebudeš zbytočne zaťažovať svoju peňaženku a planétu.

🍲 Polievka:

  • 250 ml: ak za polievkou nasleduje hlavný chod
  • 500 ml: ak je polievka hlavným jedlom

🍚 Ryža:

  • 6 dkg: ak je ryža prílohou
  • 10 dkg: ak je ryža hlavným jedlom

🥩 Mäso:

  • 12 až 15 dkg: bez kosti
  • 15 až 20 dkg: s kosťou

Valentínska večera inak

Vďaka týmto receptom si vychutnáš Valentín doslova a bez zbytočného plytvania. Využiješ tak sezónne potraviny, ktoré skladuješ, alebo starší chlieb, ktorý spotrebuješ do poslednej omrvinky.

I. Hokkaido pomazánka


Čo potrebuješ:

  • 500 g tekvice Hokkaido
  • 50 g kešu orechov
  • 200 g čerstvého syru (my sme použili riccotu)
  • 2 stručiky cesnaku
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL soli
  • olivový olej
  • čierne korenie

Postup: Tekvicu Hokkaido aj so šupkou nakrájame na kocky a dáme piecť spolu s cesnakom, olivovým olejom, údenou paprikou a soľou na 180 stupňov Celzia, cca na 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a rozmixujeme do hladka s namočenými kešu orechami a čerstvým syrom. Dochutíme ešte soľou a čiernym korením. Podávame s čerstvým chlebíkom alebo so zeleninou.

II. Chlebová pizza

Čo potrebuješ:

  • 500 g staršieho chleba
  • kečup
  • 100 g paradajok
  • 300 g syru mozzarella
  • pizza korenie
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej

Postup: Chlieb nakrájame na krajce s hrúbkou asi 1 cm a namočíme ich do misky s vodou, kým nenapučia. Plátky poukladáme na plech na pečenie, ktorý sme predtým vymastili olivovým olejom, aby sa mohli rozpadnúť. Prípadné medzery zacelíme kúskami chleba. Rozotrieme kečup na plátky chleba, posypeme korením a bazalkou. Pridáme nahrubo nastrúhanú mozzarellu a paradajky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút.

III. Cviklový Brownie

Čo potrebuješ:

  • 180 g špaldovej múky
  • 50 g kakaa
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 4 uvarené a rozmixované červené repy
  • 250 g medu
  • 130 ml rastlinného mlieka
  • jedna tretina vanilky
  • 100 g nasekanej horkej čokolády

Poleva:

  • 300 g práškového cukru
  • 2 ČL prášku z červenej repy
  • 50 ml vody
  • 50 ml citrónovej šťavy

Postup: Ingrediencie zmixuj v miske. Vzniknuté cesto nalej na plech na pečenie alebo do formy na tortu. Pečieme na 180 stupňov Celzia (rúru si predhrej). Brownie pečieme 35 minút. Necháme vychladnúť – a až následne dozdobujeme polevou. Tú si pripravíme v samostatnej miske – ingrediencie zmiešame dokopy a polejeme koláč. Môžeme použiť vrecko na zdobenie alebo len pofŕkať povrch lyžičkou. Na záver posypeme práškom z červenej repy.

Postup na cviklový prášok: Nastrúhame si na tenké plátky cviklu a dáme ju do rúry na 50 stupňov Celzia, necháme ju sušiť približne 5 hodín – my sme cviklu dosušili neskôr aj na slnku. Keď je cvikla vysušená tak, aby sa rozpadávala, rozmixujeme ju na prášok.

PRO TIP: Valentínske kvasenie

Dobre ste sa najedli a nechce sa vám nikam chodiť? Tak ostaňte kysnúť doma! Fermentovanie alebo kvasenie či kysnutie patrí k najstarším metódam uchovávania potravín. Ide o jednoduchý a cenovo dostupný spôsob, ako si dlhodobo uchovať sezónnu zeleninu. No hlavne je to skvelá a zábavná aktivita pre dvoch!

Chceš viac takýchto tipov?

Zaujímajú ťa overené rady, ako neplytvať? Chceš viac Zero Waste receptov, ktoré sú chutné a udržateľné? Prihlás sa na odber našich noviniek a žiadny event či inšpiratívny tip ti určite neujde!