O čo ide?
Bystro Gastro je vzdelávací projekt pre stredné odborné školy s odborom hotelierstvo alebo cestovný ruch zameraný na udržateľný potravinový systém. Jeho cieľom je poskytnúť budúcim pracovníkom a majiteľom gastro prevádzok hodnotné poznatky, ktoré môžu aplikovať vo svojej práci. Projekt zdôrazňuje udržateľnosť, lokálnosť a bezodpadovosť ako konkurenčnú výhodu na dnešnom trhu.
Ako to funguje?
Projekt bude v tomto roku prebiehať medzi septembrom a novembrom 2024. Študenti zo SOŠ Farského a Hotelovej akadémie Mikovíniho v Bratislave sa budú zúčastňovať na rôznych vzdelávacích aktivitách, ako sú prednášky, workshopy, exkurzie a mentoringové stretnutia, ktoré im pomôžu lepšie porozumieť udržateľným praktikám v gastro priemysle. Projekt sa bude koncentrovať na tvorbu skupinových študentských projektov týkajúcich sa vytvorenia inovatívnych udržateľných prevádzok.
Kto je zapojený?
Do projektu sú zapojení lektori s odbornými znalosťami v oblasti udržateľného potravinového systému, vrátane expertov na potravinové systémy, kuchárov, propagátorov Zero Waste filozofie, marketingu a ďalších. Projekt zapája triedu alebo skupinu študentov, ktorí budú mať príležitosť pracovať na svojich projektoch pod vedením odborníkov. Bystro Gastro v roku 2024 podporila Nadácia Tesco. Odbornú záštitu poskytla Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.
Aké sú kľúčové aktivity projektu?
Medzi hlavné aktivity projektu patria úvodné prednášky o udržateľných potravinových systémoch, workshopy zamerané na zostavovanie jedálnych lístkov, Zero Waste varenie, branding a exkurzie do potravinárskych či odpadových prevádzok. Študenti tiež absolvujú skupinový mentoring pre konzultovanie svojich projektov, ktoré v závere projektu odprezentujú odbornej porote.
Okrem prednášok a workshopov študenti v pilotnom ročníku navštívili Zero Waste reštauráciu Terra Jasová, predajňu TESCO Zlaté piesky, mliečnu farmu pri Nových Zámkoch, elektrický kompostér v Starej Tržnici v Bratislave a bioplynovú stanicu Šamorín.
Pozrite si celý projektový leták a v prípade záujmu sa nám neváhajte ozvať
Recenzie
Ďakujem, že ste mali čas a ukázali nám, že Zero Waste je niečo, čo pomáha planéte. Ukázali ste nám, ako sa dajú z bežných odpadov, ktoré vyhadzujeme, spraviť úžasné jedlá.
Vďaka projektu Bystro Gastro sme začali navzájom viac spolupracovať pri predchádzaní odpadu, jeho triedení a opätovnom využívaní v objekte školy.
Najlepšou a najzaujímavejšou časťou pre mňa bolo Zero Waste varenie. V praxi sa učíme najlepšie – a viac si tak aj zapamätáme. Získala som veľa nových vedomostí, ako maximálne využiť suroviny.
Tento projekt bol super, odporučila by som ho každému, kto sa zaoberá gastrom. Dozvedela som sa veľa zaujímavých vecí – aj čo sa týka toho, ako to funguje v gastre.
Ďakujem za vaše výlety, bolo to super!
Som rád, že sa dostávajú do povedomia mladých ľudí témy o tom, ako neplytvať jedlom, ako šetriť prírodu a zdroje potravín, ako správne kompostovať...