Subjektom výskumu a inovácií projektu boli 3 pilotné hodnotové reťazce:
- španielsky medziregionálny pilot zameraný na zeleninu a šaláty
- dánsky pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre mäso a ryby
- slovenský pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre chlieb a pečivo
Cieľ projektu vychádza z troch základných pilierov potravinového reťazca, v ktorých dochádza k plytvaniu potravinami – primárna poľnohospodárska produkcia, potravinové dodávateľsko-odberateľské vzťahy a koneční spotrebitelia – domácnosti.
Projekt si kládol za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných potravinových reťazcov a pilotných regiónov.
Slovenské riešenia sú výsledkom spolupráce nášho OZ so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou, ktorá je významnou vedeckou inštitúciou v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva, New Edu, n.o., ktorá má tiež bohaté skúsenosti v oblasti agrovzdelávania a spoločnosti TBS, ktorá sa na svojej farme v Podkylave okrem bio produkcie venuje aj agroturizmu. Obrovské poďakovanie patrí aj asociovaným partnerom projektu Tesco Slovensko, BetaFerm, pekáreň Kopek a Skutočne zdravá škola.
Viac o programe Horizont 2020:
https://ec.europa.eu/…/files/H2020_SK_KI0213413S