FoodRUs

OZ Free Food sa v rámci projektu FOODRUS pod taktovkou SPU Nitra – Zelená univerzita stalo hrdým partnerom výskumu zameraného na plytvanie potravinami. FOODRUS je projekt financovaný Európskou komisiou a spadá pod program HORIZONT 2020, ktorý je v súčasnosti najväčším výskumným a inovačným programom EÚ. Projekt prebiehal počas obdobia 42 mesiacov od novembra 2020 do apríla 2024 a jeho výstupom je najmä klaster inovatívnych riešení pre znižovanie odpadu v mäsovom, zeleninárskom a pekárenskom hodnotovom reťazci.

Subjektom výskumu a inovácií projektu boli 3 pilotné hodnotové reťazce:

  • španielsky medziregionálny pilot zameraný na zeleninu a šaláty
  • dánsky pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre mäso a ryby
  • slovenský pilot analyzujúci hodnotový reťazec pre chlieb a pečivo

Cieľ projektu vychádza z troch základných pilierov potravinového reťazca, v ktorých dochádza k plytvaniu potravinami – primárna poľnohospodárska produkcia, potravinové dodávateľsko-odberateľské vzťahy a koneční spotrebitelia – domácnosti. 

Projekt si kládol za cieľ implementovať 23 technologických, sociálnych, finančných, právnych, vzdelávacích, politických a organizačných inovácií, ktoré predstavujú aktívnu účasť viac ako 40 aktérov, ktorí budú zapojení do konkrétnych výziev v rámci vybraných potravinových reťazcov a pilotných regiónov.

Slovenské riešenia sú výsledkom spolupráce nášho OZ so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou, ktorá je významnou vedeckou inštitúciou v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva, New Edu, n.o., ktorá má tiež bohaté skúsenosti v oblasti agrovzdelávania a spoločnosti TBS, ktorá sa na svojej farme v Podkylave okrem bio produkcie venuje aj agroturizmu. Obrovské poďakovanie patrí aj asociovaným partnerom projektu Tesco Slovensko, BetaFerm, pekáreň Kopek a Skutočne zdravá škola.

Viac o programe Horizont 2020:
https://ec.europa.eu/…/files/H2020_SK_KI0213413S