Nie je mi to jedno. Je mi to jedlo.
Free Food mantra
Robíte si doma vianočné ovocné misy a máte ich hlavne na parádu? Vôbec by nás neprekvapilo, ak by ste sa počas vianočných sviatkov nakúpeného ovocia ani len nedotkli. Nenechajte ho zhniť! Vedel/a si, že misa zmiešaného ovocia je asi najhorší spôsob ako ovocie uchovávať, pretože obsahuje single banány či jablká, ktoré obsahujú veľa etylénu, vďaka čomu ovocie rýchlejšie dozrieva – a teda aj hnije. Čo robiť s prezretým ovocím, ako ho využiť na maximum a dať si žalúdok trochu do normálu? Pomôžu vám naše obľúbené recepty s ovocím. Dva z nich nájdete aj v našom Zero Waste receptári, kde nájdete ďalšie skvelé a jednoduché recepty či tipy ako jednotlivé druhy potravín skladovať a ako dlho vám vydržia.
Ovocný šalát
- Zvyškové ovocie (banán, pomaranč, mandarínky, ananás, kiwi, hrozno, jablká)
- 1 mandarínkový alebo ananásový kompót aj so šťavou
- Hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžice hrozienok namočených vo vode
- 2 lyžice medu
- 1 veľký biely jogurt
- 1 vanilkový cukor
- Pár kvapiek rumovej esencie alebo 2 polievkové lyžice rumu.
Ovocie nakrájame a odložíme v miske bokom. V druhej miske spolu dobre premiešame jogurt, kompótovú šťavu, cukor, med a rum resp. rumovú esenciu. Pridáme nakrájané ovocie, orechy a hrozienka a ľahko premiešame. Necháme postáť minimálne hodinu, kým ovocie pusí šťavu a šalátom prejdú chute.
Banánový chlieb
- 3 ks alebo 400g banány
- 250 g polohrubá múka
- 50 g olej
- 100 g cukor
- 18 g prášok na pečenie
- 180 g (rastlinné) mlieko
- štipka škorice
- štipka soli
Banány umyjeme, odrežeme konce a nakrájame aj so šupkou. Nakrájaný banán aj so šupkou rozmixujeme spolu s mliekom, olejom a cukrom na jemnú kašu. V miske zmiešame polohrubú múku, škoricu a soľ, pridáme rozmixované ingrediencie a vymiešame na hladké cesto. Cesto vlejeme do bochníkovej formy, ktorú si vyložíme
papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne jednu hodinu. Banánový chlieb krájame až po vychladnutí.
Nakladané jablká
- 500 g jablká
- (akékoľvek)
- 250 ml ocot
- 250 g cukor
- 500 ml voda
- 5 ks badián
- 5 ks klinčeky
- stonka čerstvého
- rozmarínu
- citrónová kôra z 1 citróna
- štipka soli
Všetky ingrediencie okrem jabĺk zmiešame a privedieme k
varu. Nálev necháme vychladnúť a precedíme. Jablká aj so
šupkou nakrájame na tenšie plátky, naukladáme do
zaváraninovej fľašky a zalejeme vychladnutým nálevom.
Fľašky uzavrieme a odložíme do chladničky, kde nám vydržia
až jeden mesiac.
Nakladané jablká sú výborné ako doplnok ku syrovým jedlám,
do šalátu alebo namiesto kompótu k hlavným jedlám
Pečený čaj
- 3kg ovocia
- 1 citrón nakrájať, z dvoch vytlačiť šťavu,
- 1kg cukru,
- 1 celá škorica,
- Pár klinčekov, badián, vanilka
Všetko ovocie pokrájať na menšie kocky, pridať ingrediencie, dať piecť v hlbokom plechu cca na 1hod pri 180 stupňoch. Cca každých 15 min. premiešať. Horúce naplniť do pohárov, prevrátiť viečkom nadol, prikryť a nechať prikryté vychladnúť, poprípade dať na 10 min zasterilizovať.