Vianočný newsletter │ Deň 5: Čo so zvyškami, časť prvá

Si to, čo nezješ.

Staré freefoodovské porekadlo

Dnes je 22.12. a ty už máš od nás všetky dobré tipy na to, ako sa tieto Vianoce uskromniť a nezahatiť si komoru či kuchyňu jedlom. Ak sa ti aj napriek tomu podarilo navariť či napiecť viac, než doma dokážete skonzumovať, vybrali sme pre teba nasledovné recepty na spracovanie zvyškov.

Chlieb a pečivo

Staré pečivo a chlieb by sme rozhodne nemali vyhadzovať, ak je len osušené a stvrdnuté. Najjednoduchší spôsob je naservírovať ho sliepočkám, no pozor, aj v tomto prípade sa bavíme o plytvaní. Chlieb sa predsa vyrobil na ľudskú spotrebu! Druhým najjednoduchším spôsobom je uschnuté pečivo nakrájať a rozmixovať. Z chleba alebo rožkov nám tak vznikne domáca strúhanka alebo zahusťovadlo a zo sladkého pečiva posýpka na dezerty ako zmrzlina alebo šľahačka. Potrebuješ na to „len“ kvalitný mixér s fakt ostrými nožmi. Skúsime niečo kreatívnejšie, poprípade vegan?

French toast

  • Suroviny na 4 porcie:
  • 4 krajce staršej vianočky
  • 2 vajcia
  • 200 ml mlieko
  • 100 g maslo
  • 100 g kryštálový cukor
  • 100ml voda
  • práškový cukor
  • ovocie

Najskôr si pripravíme rýchly karamelový sirup. 100g kryštálového cukru a dve lyžičky vody pomaly varíme na miernom ohni, kým cukor neskaramelizuje. Necháme zovrieť vodu. Keď nám cukor začne hnednúť, postupne po lyžiciach pridávame zovretú vodu za stáleho miešania až kým nezískame konzistenciu sirupu. Na panvici si necháme roztopiť maslo a vajcia s mliekom rozšľaháme v miske. Vianočku namáčame do rozšľahaných vajec s mliekom, potom pomaly opekáme z oboch strán na panvici s napeneným maslom. Po dopečení poprášime práškovým cukrom a servírujeme preliate karamelovým sirupom a posypané ovocím.

Vegan chlebová nátierka

  • Suroviny na 4 až 6 porcií:
  • 200 g staršieho chleba
  • 2 ks cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 300 ml zeleninový vývar
  • rastlinný olej
  • soľ

Kôrku z chleba poodrezávame, nakrájame na malé kocky a odložíme. Stred z chleba bez kôrky nakrájame na malé kocky, pridáme trochu oleja, premiešame a pečieme v rúre pri 160 °C do zlatista. Medzitým si nakrájame cibuľu, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a smažíme v hrnci do zlatista. Pridáme nakrájanú kôrku z chleba, opečený chlieb z rúry, zalejeme vývarom, privedieme do varu a odstavíme na asi 30 minút. Zmes rozmixujeme (nie ponorným mixérom) na hladkú nátierku a počas mixovania pridávame vodu podľa potreby. Dosolíme a podávame ako nátierku alebo ako dip ku zelenine.

Tieto dve recepty sú od nášho kamoša Vojta Végha, ktorý je Zero Waste chef a spolu s ostatnými Zero Waste receptami ich nájdeš aj v našom receptári 10 najvyhadzovanejších potravín v slovenských domácnostiach. Obsahuje len Zero Waste recepty a je voľne stiahnuteľný na našej stránke :). Okrem toho v ňom nájdeš skvelé tipy ako potraviny skladovať.

Deti určite ocenia domáce bake rolls, my máme najradšej tento recept (aj vegan verzia) od Lucky Grigovej autorky Do poslednej omrvinky, kde nájdeš aj ďalšie skvelé recepty na spracovanie zvyškov.

Medovníkový krém

  • 200 g medovníkov
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 550 ml mlieko
  • maslo

V hrnci s dnom vytretým maslom zohrejte mlieko so šľahačkou. Do teplej zmesi nastrúhajte medovník. Premiešajte, neprivádzajte do varu. Zmes vlejte do mixéra, rozmixujte na jemno. Vlejte znovu do hrnca, priveďte k varu a na miernom ohni varte až kým zmes nezhustne do krémovej textúry. Medovníkový krém podávame teplý ako prílohu k vanilkovej zmrzline, alebo ho vlejeme do pohárov a necháme na pár hodín zachladiť, podávame s čerstvou šľahačkou a hoblinkami z postrúhaných čokoládových alebo marcipánových salóniek.

Carbonade flamande (flámsky guláš)

  • 1 kg hovädzieho mäsa (krk alebo pliecko)
  • 2 PL hnedého cukru
  • 500 g cibule
  • 1 l tmavého piva (so silnou príchuťou ako Luffe)
  • hrudka masla / slanina
  • 6 medovníkov
  • korenie, soľ, horčica

Mäso nakrájajte na väčšie kusy, cibuľu na prúžky a slaninu na kocky. Mäso narýchlo ošmahnite na 2-3 minútky v hrnci na slanine poprípade masle, potom ho z hrnca vyberte a odložte nabok. Ku slanine / maslu v hrnci pridajte cibuľu a smažte, až kým nezhnedne. Pridajte hnedý cukor, dávajte pozor, aby zmes neskaramelizovala, hneď na to pridajte deci piva a nechajte cukor úplne rozpustiť. Potom pridajte odložené mäso a zvyšné pivo. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Premiešajte a na vrch naukladajte nalámané medovníky potreté horčicou. Varte na miernom ohni pod pokrievkou cca 4 hodiny. Keď je mäso mäkké, vyberte ho opäť z hrnca a omáčku rozmixujte do hladka, potom mäso vráťte naspäť. Podávajte s hranolkami. (nord-escapade.com)

Dobrú chuť a Bon appétit! 😉