
Dávno sme tu nemali recept, ktorý sa oplatí vyskúšať – chrumkavý falafel z mungo fazuliek, ktoré patria medzi obľúbené suroviny na domáce klíčenie – sú rýchle, výživné a chutné.
Ako na to?
- Mungo fazuľky dôkladne prepláchni, zalej vodou a nechaj namočené cez noc.
- Na druhý deň ich sceď, pridaj čistú vodu a var približne 20 minút s trochou soli, kým nezmäknú (ale nerozvaria sa).
- Po uvarení nechaj fazuľky dôkladne odkvapkať a vychladnúť.
- Vlož ich do väčšej misy, pridaj:
- nadrobno nakrájanú cibuľu
- pretlačený cesnak
- nasekanú petržlenovú vňať
- kurkumu, soľ, sódu bikarbónu, sezam
- ovsené vločky
- Všetko spolu dôkladne premiešaj a potom popuč pučidlom na zemiaky, pokiaľ vznikne kompaktné cesto vhodné na tvarovanie.Pred formovaním si navlhč ruky, aby sa cesto nelepilo. Naber vždy lyžicu zmesi a vytvaruj guľky.
- Guľky ukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkaj olivovým olejom.
- Peč v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút – v polovici pečenia guľky otoč, aby boli rovnomerne zlatisté.
Čo budeš potrebovať?

Bonus: Ak chceš variť sezónne, nezabudnite si stiahnuť náš sezónny kalendár úplne zadarmo – nájdeš ho priamo tu.
Chceš viac takýchto tipov?
Zaujímajú ťa overené rady, ako neplytvať? Chceš viac Zero Waste receptov, ktoré sú chutné a udržateľné? Prihlás sa na odber našich noviniek a žiadny event či inšpiratívny tip ti určite neujde!