Vyskúšaj recept na falafel z mungo fazuliek

Dávno sme tu nemali recept, ktorý sa oplatí vyskúšať – chrumkavý falafel z mungo fazuliek, ktoré patria medzi obľúbené suroviny na domáce klíčenie – sú rýchle, výživné a chutné.

Ako na to?

  • Mungo fazuľky dôkladne prepláchni, zalej vodou a nechaj namočené cez noc.
  • Na druhý deň ich sceď, pridaj čistú vodu a var približne 20 minút s trochou soli, kým nezmäknú (ale nerozvaria sa).
  • Po uvarení nechaj fazuľky dôkladne odkvapkať a vychladnúť.
  • Vlož ich do väčšej misy, pridaj:
    • nadrobno nakrájanú cibuľu
    • pretlačený cesnak
    • nasekanú petržlenovú vňať
    • kurkumu, soľ, sódu bikarbónu, sezam
    • ovsené vločky
  • Všetko spolu dôkladne premiešaj a potom popuč pučidlom na zemiaky, pokiaľ vznikne kompaktné cesto vhodné na tvarovanie.Pred formovaním si navlhč ruky, aby sa cesto nelepilo. Naber vždy lyžicu zmesi a vytvaruj guľky.
  • Guľky ukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkaj olivovým olejom.
  • Peč v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút – v polovici pečenia guľky otoč, aby boli rovnomerne zlatisté.

Čo budeš potrebovať?

Bonus: Ak chceš variť sezónne, nezabudnite si stiahnuť náš sezónny kalendár úplne zadarmo – nájdeš ho priamo tu.

Chceš viac takýchto tipov?

Zaujímajú ťa overené rady, ako neplytvať? Chceš viac Zero Waste receptov, ktoré sú chutné a udržateľné? Prihlás sa na odber našich noviniek a žiadny event či inšpiratívny tip ti určite neujde!