16. október – Svetový deň jedla

To, že Svetový deň jedla pripadá 🗓️ v kalendári na 16. októbra, nie je vôbec náhoda. Práve v tento deň, v roku 1945, vznikla Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá pomáha zvyšovať povedomie o bezpečnosti potravín a dôležitosti prístupu k výživnej strave pre všetkých ľudí na svete. 

Právo na jedlo je základným ľudským právom zakotveným v medzinárodnej legislatíve. Napriek tomu každý desiaty človek na svete trpí podvýživou alebo hladom, pretože má obmedzený prístup k jedlu. Svetová produkcia potravín by dnes dokázala uživiť viac ako 10 miliárd ľudí, no nasýtiť nevieme ani 8 miliárd! Zároveň sa vo svete vyhodí viac ako tretina potravín, čo predstavuje takmer 2 miliardy ton jedla, ktoré neskončia na tanieri, ale v koši.

Takéto ,,fungovanie” globálneho potravinového systému je neudržateľné, nespravodlivé a diskriminuje práve tých najzraniteľnejších. Neplytvaním preto nešetríme len planétu či naše peňaženky, ale tiež vyjadrujeme súcit s tými, ktorí si dobré jedlo nemôžu dopriať každý deň. Len v Európe ich je takmer 40 miliónov!

Naše tipy, ako STRÁViť dnešný deň:

1. Nechoď do obchodu

Skúste si dnes doma navariť z toho, čo už máte v chladničke, špajzy alebo v poličkách. Inšpirovať sa môžete napríklad kuchárkou Druhý život pre chlieb alebo našimi video receptami.

2. Uprac si chladničku

Poznáš ten pocit, keď si po zime či po lete upraceš skriňu s oblečením a prebytočné veci vytriediš? Tak takýto pocit môžeš zažívať každý týždeň s tvojou chladničkou! Chladnička je chrám, ktorý skrýva tie najvzácnejšie poklady našich kuchýň. Mali by sme ju preto udržiavať neustále čistú a v žiadnom prípade ju neprepĺňať. Pomôže ti s tým naša príručka – strana 10-11.

3. Podeľ sa o jedlo

Ak pri upratovaní chladničky (alebo špajzy) narazíš na potravinu, ktorú si neprosíš, ponúkni ju zadarmo na facebookovej stránke Delené, ktorú založila naša Zuzka. Okrem toho, že sa zbavíš budúceho odpadu, budeš mať zo seba dobrý pocit a spoznáš ďalších ľudí, ktorým to nie je jedno!

4. Nauč sa niečo nové

Či už sú to fakty o potravinovom odpade, málo prebádaná téma uhlíkovej stopy jedla, alebo legislatíva, na našej stránke nájdeš množstvo informácií, ktoré ťa rýchlo a zrozumiteľne uvedú do problematiky. To, čo sa dnes naučíš, zdieľaj zajtra s kolegami na rannej kávičke alebo so spolužiakmi pri obede.

5. Zdieľaj tento obsah

Daj tvojmu okoliu vedieť, čím je dnešok výnimočný a prečo je jedlo vzácne. Zdieľaj tento obsah, ktorý nájdeš aj na našom Facebooku, LinkedIne alebo na Instagrame.

Ďakujeme, že ti to nie je jedno!