Očakáva sa, že Američania tento rok na Valentína minú takmer 26 miliárd dolárov, kúpia približne 36 miliónov krabičiek v tvare srdca a 180 miliónov darčekových kartičiek, darujú 198 miliónov ruží a 881 000 fliaš šumivého vína.
No valentínska večera tento rok môže byť Zero Waste. Ak hľadáš inšpiráciu, ako pripraviť jedlo, ktoré bude prekvapením, alebo sa do prípravy pustíte spoločne, toto sú 3 tipy na recepty od Zero Waste kuchára, ktoré ti zaručne pomôžu spraviť si tento rok Valentín bez zbytočného odpadu. A okrem toho sme vybrali potraviny, ktoré sú afrodiziaká:
1. GUACAMOLE
SUROVINY NA 2 až 4 PORCIE:
- 1 malá červená cibuľa
- 2 ks paradajka
- štipka chilli korenia alebo
- 1 ks chilli paprička
- šťava z 1 limetky
- čerstvý koriander
- soľ
- mleté čierne korenie
POSTUP:
Avokádo roztlačíme vidličkou na hrubo. Pri rozpolení avokáda lyžicou vyškriabeme aj tmavozelené časti avokáda zo šupky, keďže obsahujú najviac chuti. Červenú cibuľu nakrájame na drobné kúsky, paradajku rozštvrtíme a stred so semienkami vykrojíme a odložíme na iné použitie. Zvyšok paradajky nakrájame na malé kocky, pridáme nasekaný koriander, chilli korenie (alebo nadrobno nakrájanú chilli papričku), šťavu z jednej limetky, soľ a korenie podľa chuti a všetko spolu dôkladne premiešame.
2. BAKLAŽÁNOVÝ TOAST
SUROVINY NA 4 PORCIE:
- 4 krajce chleba
- 2 ks väčší baklažán
- 1 červená cibuľa
- 1 hlávka šalátu
- 2 paradajky
- 200 g kyslé uhorky
- 200 ml rastlinný olej
- 25 g mletá sladká paprika
- 25 g sušený cesnak
- soľ
- horčica podľa potreby
POSTUP:
V miske zmiešame olej, mletú sladkú papriku, sušený cesnak a soľ. Baklažán nakrájame na asi 0,5 cm plátky, namáčame do marinády a baklažán ukladáme do misky. Baklažán môžeme preliať zvyšnou marinádou, misku zakryjeme a necháme marinovať v chladničke aspoň 6 hodín, ideálne cez noc. Po namarinovaní baklažán sprudka opečieme na panvici, na ktorej potom opečieme krajce chleba do chrumkava, potrieme horčicou, pridáme plátky paradajok, listy šalátu, zopár plátkov kyslej uhorky, opečený baklažán a na krúžky nakrájanú červenú cibuľu.
3. FRENCH TOAST
SUROVINY NA 4 PORCIE:
- 4 krajce staršej vianočky
- 2 vajcia
- 200 ml mlieko
- 100 g maslo
- 100 g kryštálový cukor
- 100 ml voda
- práškový cukor
- ovocie
- vlašské orechy
- med
POSTUP:
Najskôr si pripravíme rýchly karamelový sirup. 100 g kryštálového cukru a dve lyžičky vody pomaly varíme na miernom ohni, kým cukor neskaramelizuje. Necháme
zovrieť vodu. Keď nám cukor začne hnednúť, postupne po lyžiciach pridávame zovretú vodu za stáleho miešania až kým nezískame konzistenciu sirupu. Na panvici si necháme roztopiť maslo a vajcia s mliekom rozšľaháme v miske. Vianočku namáčame do rozšľahaných vajec s mliekom, potom pomaly opekáme z oboch strán na panvici s napeneným maslom. Po dopečení poprášime práškovým cukrom a servírujeme preliate karamelovým sirupom alebo medom, posypeme ovocím a pridáme nasekané vlašské orechy.