Konkrétne tipy ako skladovať niektoré druhy potravín

Chlieb

Vydrží čerstvý aj 5 dní, ak je zabalený v textilnej utierke alebo obrúsku a odložený v chlebníku. Tvrdší chlieb vieme osmahnúť na panvici, dať do rúry alebo do hriankovača a spraviť z neho hrianku, topinku, alebo krutóny, poprípade zatoastovať alebo urobiť chlieb vo vajci.

http://www.derbackprofi-shop.at/media/catalog/product/cache/1/image/800x600/6b616842f2bae3080991836bcd86f0a7/b/r/brotsack_kopie.jpg

Múka

Odporúča sa dať ju na 48h do mrazničky, mráz zničí všetku možnú pliagu, ktorá sa v nej môže nachádzať. Ďalej skladujeme kľudne pri izbovej teplote. Je najlepšie ju presypať do sklenenej uzatvárateľnej nádoby. Naberáme ju čistou lyžičkou.


Cestoviny a ryža

Cestoviny a ryžu po otvorení presypeme do sklenenej nádoby s uzatváraním. Vydržia pri izbovej teplote.

http://cdn.homedit.com/wp-content/uploads/2016/06/Storage-pasta-in-your-pantry.jpg

Konzervy a kupované zaváraniny

Neskladujeme ich v chladničke, nemusia ísť ani do špajze, ale nesmú byť na priamom slnku. Domáce zaváraniny patria do špajzy, neobsahujú chemické konzervanty a rýchlejšie sa môžu pokaziť. Po otvorení obsah konzervy prelejeme do skleneného pohára s vekom a dáme do horných priestorov chladničiek. Tam patria aj otvorené džemy a zaváraniny.

Zelenina

Cibuľa, cesnak, zemiaky, topinambury patria do špajzy. Ak nemáme špajzu, môžeme ich dať do pláteného vrecka a do chladničky. Nemajú rady vlhko. Zemiaky skladujeme spolu s jablkami. Jablká neskladujeme s iným ovocím! Obsahujú väčšie množstvo etylénu, ktorý urýchľuje dozrievanie.

Koreňová zelenina, paprika, pór, karfiol, brokolica do chladničky určite patria. Uložíme ich v spodnom priečinku na kuchynskú utierku, ktorá vysaje vlhko, nemixujeme s ovocím.

http://www.wellandgood.com/wp-content/uploads/2015/12/Myhealthydish-refrigerator-sample-3.jpg

Šalát listový alebo hlávkový zabalíme do kuchynskej utierky alebo textilného obrúsku a uložíme do spodného priečinku v chladničke.

http://pixel.brit.co/wp-content/uploads/2014/07/keep-lettuce-fresh.jpg

Paradajky nepatria do chladničky, v chlade strácajú chuť a konzistenciu, na druhej strane im zachladením vieme predĺžiť životnosť. Prezreté paradajky vieme uvariť do omáčky, polievky, alebo vtrieť spolu s cesnakom do hrianky.

Ovocie

Do chladničky primárne nepatrí exotické ovocie ako mango, banán, kiwi, ananás, avokádo. Zachladením však vieme predĺžiť ich životnosť.

Banáy odtrhávame z trsu po jednom.

http://cdn.instructables.com/F7F/38MA/HAFHKT7I/F7F38MAHAFHKT7I.MEDIUM.jpg

Nakrojené avokádo môžeme pokvapkať citrónom, ktorý zabráni zhnednutiu.

http://www.inspiredtaste.net/wp-content/uploads/2012/02/How-to-Prepare-and-Store-Avocado_7.jpg

Citrusy taktiež nemusíme dávať do chladu, ale po dozretí v chladničke vydržia aj mesiac.

Bobuľovité ovocie patrí do chladničky. Predĺžiť životnosť mu môžeme aj tak, že ho umyjeme v octovej vode pred tým, než ho do chladničky dáme.

http://yummybitez.com/wp-content/uploads/2015/10/store-berries_yummybitez.jpg

V chladničke si udržiavame prehľad, poriadok a teplotu od 1 do 5 stupňov Celzia. Ideálne je nastaviť ju na 2, pretože v horných častiach alebo dvierkach môže byť vzduch teplejší aj o 2 stupne (vlastné meranie).