Náš rok 2023 bol aj váš rok, ďakujeme!

Každý deň stojíme pred voľbou, čo a ako budeme konzumovať. Vo Free Foode si uvedomujeme zodpovednosť, ktorú má každý jeden z nás v budovaní lepšieho, udržateľného systému, kde dobré jedlo nekončí v koši, odpad nehnije na skládkach a nik nejde spať hladný. Už osem rokov vám preto prinášame informácie v podobe článkov, postov, videí, webinárov a rôznych materiálov na stiahnutie, tvoríme vzdelávacie a komunitné projekty založené na solidarite a láske k jedlu, organizujeme pre vás podujatia a staráme sa o to, aby sa o téme food waste hovorilo v médiách a v neposlednom rade, pracujeme v teréne, kde zachraňujeme jedlo a presadzujeme legislatívne zmeny v prospech darovania potravín. Toto je náš odpočet za rok 2023:

100 000

je počet kilogramov jedla, ktoré sa nám podarilo zachrániť pred vyhodením tým najlepším možným spôsobom – darovaním ľuďom v núdzi! 

3 000

je počet nových sledovateľov na našom Fecebooku a Instagrame. Čím väčšiu online komunitu máme, tým väčší počet spotrebiteľov sa dostane k exkluzívnym info a tipom ako menej plytvať jedlom!

300

je počet žiakov, ktorí si vypočuli našu interaktívnu prednášku o potravinovom odpade či už fyzicky alebo offline. 

je to tiež počet ľudí, ktorí sa zúčastnili na našom Zero Waste brunchi a vianočnom SWAPe koláčikov.

25

je počet percent, o ktoré sa nám podarilo vďaka spolupráci s personálom školy znížiť odpad na obchodnej akadémii Dušana Metoda Janotu. Predstavuje to viac ako 100 kilogramov hotového jedla za týždeň.

10

je počet rozhovor a vyjadrení, ktoré sme poskytli do médií (a ktoré sa nám podarilo dohľadať, pravdepodobne ich bolo ešte viac :D).

1

je počet Platforiem, ktoré sme založili spolu s ďalšími mimovládnymi organizáciami. Ide o Platformu Potravinovej Pomoci Slovensko, ktorej cieľom je vybudovať jednotný efektívny a udržateľný systém potravinovej pomoci na Slovensku.  

Na Slovensku sa však ešte stále šialene plytvá potravinami, a preto musíme v našich aktivitách nielen pokračovať, ale robiť ich ešte viac a lepšie! 

Tento rok preto chceme pokračovať v našich projektoch zameraných na školy. V rámci projektu Bystro Gastro sa budeme venovať hotelovým školám a vychovávať gastro generáciu, ktorej plytvanie a dopad na životné prostredie nebude jedno. 

V rámci projektu Zero Waste kantína budeme pokračovať v zber dát o plytvaní v školských jedálňach a dokončíme metodiky pre školské jedálne, ktoré kuchárom a kuchárkam pomôžu vyhadzovať menej jedla, šetriť peniaze a zlepšiť pracovné prostredie. 

Okrem toho sa budeme aj naďalej venovať osvete a pravidelne vás informovať o novinkách zo sveta food waste, prinášať vám tipy a chutné Zero Waste video recepty vďaka ktorým ušetríte planétu, cestu do obchodu aj peniažky. 

Chystáme aj novú, prehľadnejšiu stránku, kde nájdete o (ne)plytvaní jedlom absolútne všetko, čo potrebujete vedieť vrátane množstva receptov a zaujímavých článkov.

V lete chceme pre vás zorganizovať ďalší Zero Waste brunch a priniesť aj jeho zimnú edíciu. 

V neposlednom rade budeme ďalej pokračovať v zachraňovaní jedla a jeho redistribúcii ľuďom v núdzi prostredníctvom partnerských charitatívnych organizácií.