Od 16. do 24. novembra Európska únia opäť oslávi tradičný Týždeň znižovania odpadov, ktorý sa tento rok špecificky zameriava na prevenciu plytvania potravinami. Hlavné motto tohto ročníka znie: „Plytvanie potravinami nám nechutí“.
Cieľom kampane je spojiť sily všetkých členských krajín a zmeniť spôsob, akým vyrábame, konzumujeme a distribuujeme potraviny v Európe. Iniciatíva má za úlohu inšpirovať všetkých aktérov v potravinovom reťazci – od farmárov až po spotrebiteľov – aby prehodnotili svoj vzťah k potravinám a zvýšili svoje povedomie o environmentálnom, ekonomickom a sociálnom dopade plytvania potravinami.
Pozývame všetkých, aby sa pridali k tejto iniciatíve a zorganizovali podujatia, alebo akýmkoľvek spôsobom prispeli k zvyšovaniu povedomia – či už ide o spotrebiteľov v domácnostiach, zákazníkov v obchodoch, reštauráciách, alebo žiakov a študentov v školách. Jednoducho všade, kde sa konzumujú potraviny a nápoje, môžeme urobiť rozdiel. Nezabudnite svoju iniciatívu zaregistrovať aj na oficiálnej stránke – 2024: Food Waste – EWWR.
Podľa štatistík väčšina potravinového odpadu vzniká na úrovni spotrebiteľov – v domácnostiach (vyše polovica odpadu), v stravovacích službách (reštaurácie, jedálne) a v maloobchode (supermarkety, obchody).
Spolu so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre sa druhýkrát zapájame do Európskeho týždňa znižovania odpadov prostredníctvom úspešného výskumného projektu FOODRUS, ktorý tento rok zohráva významnú úlohu. Aj keď sa projekt v lete ukončil, jeho výsledky stále prinášajú nové poznatky, ktoré prezentujeme aj na úrovni Európskej únie.
Jedným z najdôležitejších výstupov je vznik Inovačného centra prevencie plytvania potravinami na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Pri tejto príležitosti sa 19. novembra uskutoční odborná diskusia na tému: „Ako ďalej v prevencii plytvania potravinami na Slovensku?“, ktorá bude reagovať na aktuálne výzvy v kontexte novej smernice EÚ o odpadoch a tvorby národnej stratégie na predchádzanie vzniku potravinového odpadu.
Štatistiky sú alarmujúce: Krajiny EÚ ročne vyprodukujú viac ako 58 miliónov ton potravinového odpadu, čo predstavuje 131 kg na jedného obyvateľa. Táto situácia je o to vážnejšia, keď si uvedomíme, že viac ako 37 miliónov ľudí v EÚ si nemôže dovoliť kvalitné jedlo každý druhý deň. Na Slovensku ročne vyhodíme 106 kg potravín na obyvateľa, čo celkovo predstavuje 577-tisíc ton odpadu, pričom až 62 % z toho pochádza z domácností.
Za týmto množstvom potravinového odpadu sa skrývajú nielen ekonomické, ale aj environmentálne dôsledky. Odhaduje sa, že hodnota vyhodených potravín v Európe dosahuje ročne 132 miliárd eur. Okrem toho plytvanie potravinami prispieva k zvýšeným emisiám skleníkových plynov a zaťažuje prírodné zdroje, ako je orná pôda, voda či hnojivá, potrebné na ich produkciu.