Prečo bol náš brunch Zero Waste?

Tento rok sme vám priniesli v poradí už tretie naúčno-papacie Zero Waste podujatie, ktoré sa konalo pod záštitou Európskeho projektu FoodRUs programu Horizont 2020. Cieľom bolo, ako je to u nás vo Free Food zvykom, upozorniť na problematiku plytvania jedlom. Tentokrát sme sa, tak ako vo FoodRUs, zamerali na plytvanie pečivom v obchodoch a domácnostiach. A vyzeralo to takto 🙂

Autor foto: Rudolf Baranovič

Program sme zahájili rozhovorom, v rámci ktorého naša štatutárka Saša Kolarik ,,vyspovedala” Martina Krajčoviča zo Slovenskej Aliance Moderného Obchodu (alebo SAMO), diskutovali o (ne)možnostiach darovania potravinových prebytkov, niečo s čím bojujeme už od začiatku nášho vzniku (Nota Bene: Blýska sa na lepšie časy!). Návštevníci sa tak dozvedeli zákulisné informácie o tom, ako u nás na Slovensku prebieha darovanie potravinových prebytkov a s akými komplikáciami sa reťazce stretávajú, ak chcú nepredané potraviny poskytnúť na charitatívne účely. Vedeli ste napríklad, že Slovensko má najvyššie pokuty pre maloobchodníkov rámci EÚ? Alebo že sa u nás nesmie darovať nebalené pečivo, či ovocie a zelenina? Jedná sa pritom o potraviny, z ktorých vzniká najviac prebytkov, pričom svojou výživovou hodnotou značne prevyšujú potraviny s dátumom minimálnej trvanlivosti, teda trvanlivé.

Anetta Vaculíková z OZ Skutočne zdravá škola sa s nami podelila o svoje bohaté skúsenosti z oblasti gastronómie a zdravej výživy. Ba čo viac, zasadila ich do kontextu problematiky plytvania jedlom. Vedeli ste, že bielka z vajíčok sa dajú zamraziť? A že detské pyré je ideálne ako základ pre polievky, či omáčky? Alebo že bylinky sa najlepšie skladujú vo forme na ľad zaliate olivovým olejom? Okrem toho upozornila aj na dôležitosť budovania si zdravého vzťahu k jedlu od útleho veku, k čomu má deťom dopomôcť aj nový pracovný zošit Škriatok Zdravý tanier.

Pre hostí sme mali pripravené aj sprievodné aktivity. Náš dobrovoľník Nicolas moderoval kvíz o potravinovom odpade, respondenti hrali o ceny ako naša osvetová vareška, či sezónny kalendár ovocia a zeleniny a dozvedeli sa zaujímavé informácie o potravinovom odpade. Vedeli ste napríklad, že potravinový odpad je zodpovedný za väčšie množstvo skleníkových plynov než letecká doprava? Veľkej popularite sa tešil workshop výroby voskových obrúskov, ktorý viedla naša Biba. Veľkí aj malí si vyrobili veľké aj malé obrúsky, ktoré teraz môžu doma použiť na zabalenie zeleniny, ovocia, tvrdého syra, alebo aj sendviča, aby im vydržali dlhšie čerstvé. Látky, ktoré sme pri tom použili, boli zrecyklované staré obliečky a nevyužité zvyšky látok, ktoré sem vyswapovali za staré rifle.

Povedzme si to narovinu, hlavným ťahúňom tejto akcie bolo jedlo, ktoré pripravoval Zero Waste a vegan šéfkuchár, spíker a autor knihy o varení bez odpadu – Vojtech Végh. Pomáhali mu pri tom nadšenci do bezodpadovej kuchyne, Janka, Martin a Michal. Varilo sa sčasti zo zachránených potravín, pričom suroviny sme využili na maximum – mrkvová vňať, šupky z tekvice, mrkvy, brokolicový hlúb, karfiolové listy, reďkovkové listy, či melónová šupka – to všetko sa spracovalo do chutných, vegánskych pokrmov.

Vzhľadom na pandemickú situáciu sme síce boli nútení použiť jednorazový riad, no zatočili sme s ním najlepšie, ako sa len dalo! 4 vrecia smetí skončili totiž v elektro kompostéri jedného z partnerov podujatia 🙂 Yeme nás podporilo aj potravinovým darom.

Partnerom podujatia je už tretí rok aj Tesco Slovensko, ktoré nám taktiež prispelo potravinovým darom 😉 A my sa…

Rovnako ďakujeme aj nadácii Green Foundation s jej Búdkou 22, ktorá nám poskytla priestor pre podujatie a 4SportsMedia, ktorí nás podporili party inventárom.

Viac než 130 návštevníkov, 13 dobrovoľníkov, XY zapožičaných alebo swapnutých vecí vrátane inventára, minimum odpadu, viac než 30 kg zachránených potravín a suroviny využité na maximum – to všetko v priestoroch eko vily Búdka 22! Tešíme sa na teba aj nabudúce 🙂